Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όρμπαν: Η ΕΕ ότι εμποδίζει την εκταμίευση κεφαλαίων «για πολιτικούς λόγους»
Την Τετάρτη, η Κομισιόν συνέστησε το πάγωμα κεφαλαίων 13 και πλέον δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, επικαλούμενη κυρίως τα προβλήματα στη χώρα που αφορούν τη διαφθορά.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε χθες Παρασκευή τις Βρυξέλλες πως παγώνουν κεφάλαια προοριζόμενα για τη Βουδαπέστη «για πολιτικούς λόγους», ιδίως την πολιτική της Ουγγαρίας όσον αφορά τη μετανάστευση και την αντίστασή της στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε το πάγωμα κεφαλαίων 13 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουγγαρία, επικαλούμενη κυρίως τα προβλήματα στη χώρα που αφορούν τη διαφθορά.

Η Κομισιόν επέλεξε αυστηρό τόνο έναντι του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού, κι αυτό παρά τον «εκβιασμό» για τον οποίο κατηγορείται ο κ. Όρμπαν: η Βουδαπέστη απειλεί να εμποδίσει τα κοινά σχέδια για τη χορήγηση βοήθειας 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και για τον εναρμονισμένο ελάχιστο φόρο στα κέρδη των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Πιεζόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη μέλη, που έχουν προθεσμία ως την Δευτέρα 19η Δεκεμβρίου για να αποφανθούν, την αναστολή της εκταμίευσης ποσού 7,5 δισ. ευρώ από το ταμείο συνοχής στην Ουγγαρία, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2021-2027.

Η Κομισιόν εξάλλου αποφάσισε να επικυρώσει το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού (5,8 δισ.) που υπέβαλε η Βουδαπέστη μεν, αλλά συνδέοντάς το με 27 όρους, που συμπεριλαμβάνουν 17 μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του χθες στην ουγγρική κρατική ραδιοφωνία, ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε «τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες» ότι ανέβαλαν την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ουγγαρίας για «προφανείς πολιτικούς λόγους».

«Σε κάποια θεμελιώδη ζητήματα, υπάρχει απόκλιση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και της Ουγγαρίας (...) γι’ αυτόν τον λόγο (στις Βρυξέλλες) δεν αρέσει η ουγγρική κυβέρνηση», επιχειρηματολόγησε ο κ. Όρμπαν.

Οι Βρυξέλλες «απαιτούν το άνοιγμα των συνόρων μας στους μετανάστες, αλλά δεν θα το κάνουμε αυτό, να εισαγάγουμε στα σχολεία μας τη σεξουαλική προπαγάνδα τους, αλλά δεν θα το κάνουμε ούτε αυτό», είπε. Ακόμη, «απαιτούν την άνευ όρων υποστήριξή μας στις κυρώσεις και στον πόλεμο (εναντίον της Ρωσίας), αλλά δεν θα το κάνουμε ούτε κι αυτό», προειδοποίησε.

«Παρότι οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες είναι άδικοι έναντι της Ουγγαρίας, θέτοντας συνεχώς νέους όρους, θα κάνουμε προσπάθεια για να καταλήξουμε σε συμφωνία» με την ΕΕ, συμπλήρωσε ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη πάντως η Βουδαπέστη ήθελε η αντίδρασή της να έχει πιο εποικοδομητικό τόνο. «Θα εφαρμόσουμε τα επιπρόσθετα μέτρα που ζητήθηκαν και το 2023 δεν αμφιβάλλουμε πως θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν», διαβεβαίωσε ο Ούγγρος διαπραγματευτής Τίμπορ Νάβρατσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider