Ειδήσεις | Διεθνή

Νόμπελ Φυσικής 2022: Σε τρεις επιστήμονες της κβαντικής μηχανικής το βραβείο

Newsroom

Σε τρεις επιστήμονες απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2022, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τρεις πρωτοπόρους των επαναστατικών μηχανισμών της κβαντικής φυσικής.

Πρόκειται για τους Αλέν Ασπέ από την Γαλλία, τον Τζον Κλάουζερ από τις ΗΠΑ και τον Αυστριακό Άντον Τσάιλινγκερ, οι οποίοι διακρίθηκαν για «πειράματα με διεμπλεγμένα φωτόνια, την επιβεβαίωση των παραβιάσων των ανισοτήτων Μπελ και το πρωτοποριακό έργο τους στην επιστήμη της κβαντικής πληροφορικής».

Ο Αλέν Ασπέ, ηλικίας 75 ετών, είναι μέλος του γαλλικού πανεπιστημίου Paris-Saclay και της Ecole Polytechnique, ενώ ο Τζον Κλάουζερ, 79 ετών, και ο Άντον Τσάιλινγκερ, 77 ετών, του πανεπιστημίου της Βιέννης.

Οι τρεις ερευνητές βραβεύονται για τις πρωτοποριακές εργασίες τους σχετικά με «την κβαντική διεμπλοκή», ένα μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

Η απόδειξη αυτής της εντυπωσιακής ιδιότητας άνοιξε το δρόμο σε νέες τεχνολογίες στην κβαντική πληροφορική και σε υπερασφαλείς επικοινωνίες, ή ακόμη για τη δημιουργία υπερευαίσθητων κβαντικών αισθητήρων που μπορούν να επιτρέψουν εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις, όπως αυτή της βαρύτητας στο διάστημα.

Ο μηχανισμός αυτός είχε προβλεφθεί από την κβαντική θεωρία. Εντούτοις ακόμη και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν πίστευε σ' αυτόν: δύο σωματίδια ενωμένα αρχικά μπορούν να διατηρήσουν το σημάδι του κοινού παρελθόντος τους και να έχουν παράμοια συμπεριφορά ενώ βρίσκονται σε απόσταση.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη θα απονεμηθεί το Νόμπελ Χημείας, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή ακολουθούν οι απονομές των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (902.315 δολάρια ΗΠΑ) και απονέμεται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: