Ειδήσεις | Διεθνή

ΠΟΥ: Πάνω από 18.000 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, σε 78 χώρες

Newsroom

Σε άνω των 18.000 ανέρχονται τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε 78 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με την πλειονότητα αυτών των χωρών να είναι στην  Ευρώπη.

Ο Οργανισμός ανακήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων το περασμένο Σάββατο, ενώ σημειώνεται πως το 98% των κρουσμάτων εκτός Αφρικής, όπου η νόσος είναι ενδημική, έχουν καταγραφεί σε άνδρες που έκαναν σεξ με άτομα του ίδιου φύλλου. 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, Η εξάπλωση της ευλογιάς «μπορεί να περιοριστεί και αυτό μπορούν να το κάνουμε ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους, κάνοντας τις ασφαλέστερες επιλογές για εμάς και τους άλλους».

Αλλαγή στην ονομασία

Η ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται σε διαδικασία μετονομασίας, για να αποφευχθεί η ονομασία της να χρησιμοποιηθεί ως «όπλο» ή με ρατσιστικό τρόπο, δήλωσε ο διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ συνιστά τον εμβολιασμό για ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους καθώς και τον εμβολιασμό εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Προειδοποίησε ότι χρειάζεται να περάσουν αρκετές εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου για την απόκτηση πλήρους προστασίας, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις μέχρι τότε.

Περίπου το 10% των ασθενών έχουν νοσηλευτεί στο τρέχον ξέσπασμα και πέντε έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Αφρική, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Ο Τέντρος είπε ότι περίπου 16 εκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένου εμβολίου είναι διαθέσιμες, αλλά μόνο χύδην, επομένως θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να μπουν σε φιαλίδια.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες με αποθέματα να μοιραστούν εμβόλια όσο η προσφορά είναι περιορισμένη, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: