Ο Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση για «υστερία» - «Σφαγές» στη Ζαποριζιά - Στόχος βομβαρδισμών τρία νοσοκομεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση για «υστερία» - «Σφαγές» στη Ζαποριζιά - Στόχος βομβαρδισμών τρία νοσοκομεία
Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση ότι επιχειρεί να «εκτροχιάσει» τις διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου με την «υστερία» για την Μπούτσα

Τελευταία ενημέρωση: 21:51

Για «υστερία» από πλευράς της Δύσης για την κατάσταση στην ουκρανική πόλη Μπούτσα κάνει λόγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγορεί τη Δύση ότι επιχειρεί να «εκτροχιάσει» τις διαπραγματεύσεις Μόσχα - Κιέβου.

Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου και χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς «τερατώδη πλαστογραφία», την ώρα που οι ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζονται για μια νέα σειρά επιθέσεων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «απελευθερώσουν» τη Μαριούπολη από τους Ουκρανούς «εθνικιστές», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, το Interfax, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε στις ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την πόλη, όμως αυτές αρνήθηκαν.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες ενισχύονται και περιμένουν τη ρωσική επίθεση

Μια από τις κυριότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου αντιπαρατίθεται ο ουκρανικός στρατός με τις ρωσικές δυνάμεις, ήταν σταθερή σήμερα αλλά η πίεση εντείνεται, ενόψει της επικείμενης επίθεσης της Μόσχας.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μέσα και γύρω από το χωριό Κρανσοπίλια, όπου ακούγονται ανά τακτά διαστήματα πυρά του πυροβολικού.

«Ξέρουμε ότι οι Ρώσοι ενισχύονται και ετοιμάζονται να επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός, παρατηρώντας ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών ελικοπτέρων πάνω από το μέτωπο, κάτι που συνήθως προαναγγέλλει μια επίθεση ευρείας κλίμακας.

Ο οδικός άξονας Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους για την επίθεση της Μόσχας που όλοι περιμένουν στο Ντονμπάς. Αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», αυτή η ιστορική μεταλλευτική λεκάνη της Ουκρανίας και της πρώην ΕΣΣΔ ζει με την αγωνία της επίθεσης.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος μιας γραμμής που εκτείνεται από το Ντονέτσκ στα νότια μέχρι το Λουχάνσκ στα ανατολικά (τις πρωτεύουσες των ομώνυμων αυτονομιστικών «δημοκρατιών») και η οποία πλέον φτάνει μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.

Στο κέντρο αυτής της λεκάνης βρίσκονται το Κραματόρσκ, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της επαρχίας από τον Οκτώβριο του 2014 και η «δίδυμη πόλη», το Σλοβιάνσκ. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν μια κυκλωτική κίνηση, όπως έγινε στη Μαριούπολη, για να καταλάβουν όλη την περιοχή.

Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν από τους άμαχους να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας.

Συνεχίζεται με τρένα η εκκένωση από το Κραματόρσκ

Το πρωί σήμερα, αυτοκίνητα που σχημάτιζαν μια ουρά μήκους τριών χιλιομέτρων, συχνά με βαλίτσες στην οροφή, περίμεναν στον σταθμό ελέγχου για να κατευθυνθούν προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ και από εκεί προς τα δυτικά. Η εκκένωση τις τελευταίες ημέρες γινόταν κυρίως με τρένα από τον σταθμό του Κραματόρσκ. Όμως από το πρωί διακόπηκαν τα δρομολόγια γιατί από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς υπέστησαν ζημιές οι σιδηροδρομικές γραμμές, όπως γνωστοποίησε η ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Αργά το απόγευμα, ένα τρένο επιβίβασε τελικά κόσμο για να φύγει. Στον σταθμό, όπου περίμεναν υπομονετικά, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, η εκκένωση συνεχιζόταν με ηρεμία, με τη βοήθεια εθελοντών.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, από το νυχτερινό βομβαρδισμό –πιθανότατα ρουκέτες ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς– καταστράφηκε ένα σχολείο που βρισκόταν δίπλα σε ένα κτίριο της αστυνομίας.

Το Κραματόρσκ έχει μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα: οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν, τη νύχτα απαγορεύεται η κυκλοφορία και όσοι παραμένουν εκεί ζουν στον ρυθμό των σειρήνων. Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς καύσιμα και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

«Το κλίμα είναι τεταμένο, όλοι είναι νευρικοί, πρέπει να φύγουμε τώρα» σχολίασε ένας εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης μπορούν να φύγουν πεζοί ή με ΙΧ

Ο μόνος τρόπος για να εγκαταλείψουν οι πολίτες την πολιορκημένη Μαριούπολη είναι είτε πεζοί είτε με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς απέτυχαν οι προσπάθειες για απομάκρυνση αμάχων με λεωφορεία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Τα λεωφορεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το πρώτο τμήμα της διαδρομής για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, η οποία είναι «περίπου 80 χιλιόμετρα». «Οι πολίτες μπορούν είτε να περπατήσουν είτε να βρουν τρόπο να κάνουν το ταξίδι αυτό με ιδιωτικό αυτοκίνητο», δήλωσε η Βερεστσούκ στην δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.

Έως και 300 πτώματα ενδέχεται να βρίσκονται σε ομαδικό τάφο στην Μπούτσα

Η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ότι μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο κοντά σε εκκλησία στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες αμάχων.

Η Μόσχα αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι στην Μπούτσα, είναι μια «τερατώδης πλαστογραφία» που οργανώθηκε από τη Δύση για να την απαξιώσει.

«Αυτή τη στιγμή, τα πτώματα συλλέγονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων», ανέφερε η Ντενισόβα σε μια διαδικτυακή της ανάρτηση.

Δεν ανέφερε πώς οι αρχές έκαναν την εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων στον ομαδικό τάφο.

Κάτοικοι της ουκρανικής πόλης Μπούτσα που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους θα πρέπει να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν νάρκες στην περιοχή μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντορούκ.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Φεντορούκ δήλωσε ότι σχεδόν 3.700 πολίτες παρέμειναν στη Μπούτσα καθόλη τη διάρκεια της κατοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν ωμότητες εκεί. Το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Αναλογικές» απώλειες αμάχων και στην Ζαποριζιά

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια της Ουκρανίας υποστήριξε σήμερα ότι σε ορισμένα από τα μικρά χωριά που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί από τις ρωσικές δυνάμεις, διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό γύρω στους 120 κατοίκους, μέχρι και 20 από αυτούς είχαν σκοτωθεί.

«Σε χωριά 120 κατοίκων, οι 15, 17, 20 σκοτώθηκαν. Αν το συγκρίνετε αναλογικά με την Μπούτσα, είναι οι ίδιες απώλειες, ίσως ακόμη μεγαλύτερες» είπε ο Ολεξάντρ Στάρουχ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Ο κυβερνήτης δεν είπε τι αποδείξεις έχει, ούτε κατονόμασε τα χωριά στα οποία αναφερόταν.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" έγιναν μάρτυρες βομβαρδισμού στο Μικολάγιφ

Τρία νοσοκομεία του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, όπως ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Αποχωρώντας από τη ζώνη αυτή, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα», πρόσθεσε.

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς. «Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

Σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.

«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάγιφ», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος του Μικολάγιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη. Την Κυριακή σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρισμούς στο Μικολάγιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ και Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσεχία: Στέλνει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία

Ζελένσκι προς ΟΗΕ: Να δράσει «αμέσως» απέναντι στα «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας (vid)

ΟΗΕ: Όλα δείχνουν ότι οι άμαχοι στην Μπούτσα έγιναν σκοπίμως στόχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider