Ουκρανία: Σειρά εκρήξεων σε Χερσώνα, Τερνόπιλ και Οδησσό - Κατακραυγή για τη σφαγή στην Μπούτσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Σειρά εκρήξεων σε Χερσώνα, Τερνόπιλ και Οδησσό - Κατακραυγή για τη σφαγή στην Μπούτσα
Εκρήξεις ακούστηκαν χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Τελευταία ενημέρωση: 15:42

Μια νέα σειρά εκρήξεων ακούστηκε στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ.

Υπάρχουν επίσης δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκρήξεις στην πόλη Τερνόπιλ, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν και χθες βράδυ στην πόλη της Οδησσού, η οποία είναι λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Διαβάστε ακόμα: Νέα αποτυχημένη απόπειρα του Ερυθρού Σταυρού να φθάσει στη Μαριούπολη

Οι εκρήξεις σε πόλεις με μεγάλο πληθυσμό προκαλούν ανησυχία στην διεθνή κοινότητα στον απόηχο των εικόνων νεκρών αμάχων στους δρόμους της πόλης Μπούτσα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του και ανακοίνωσε πως ήδη ξεκίνησαν οι έρευνες στην Ουκρανία, από τους κατά τόπους εισαγγελείς στις περιοχές του Κιέβου για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Δορυφορική φωτογραφία ομαδικού τάφου

Αποτροπιασμό προκαλούν διεθνώς οι εικόνες από την πόλη Μπούτσα, στην περιφέρεια του Κίεβου, με νεκρούς να κείτονται στους δρόμους.

Παράλληλα, δορυφορική εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία Maxar δείχνει χώρο ταφής μήκους περίπου 13,5 μέτρων στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Μπουτσα της Ουκρανίας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαρτίου.

Πολωνία: Καλεί τη διεθνή κοινότητα για διερεύνηση των "εγκλημάτων" που διαπράχθησαν στην Μπούτσα

Η Τσερνίχιβ έχει καταστραφεί κατά το 70%

Η πόλη Τσερνίχιβ της βόρειας Ουκρανίας έχει καταστραφεί κατά το 70% εξαιτίας των ρωσικών επιθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου της, του Βλαντισλάβ Ατροσένκο.

«Οι συνέπειες είναι φοβερές, όπως και στην Μπούτσα και στο Χάρκοβο και μάλλον και στη Μαριούπολη», είπε ο κ. Ατροσένκο σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Μέρος των δηλώσεών του αναδημοσίευσε η εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Διαβάστε ακόμα: Ξεπέρασαν τους 4,2 εκατ. οι πρόσφυγες μετά τη ρωσική εισβολή

Ο δήμαρχος είπε πως τον ανησυχεί πολύ το ότι δεν υπάρχει θέρμανση και η οικονομία της πόλης του έχει παραλύσει, σχεδόν εξίσου με τις αεροπορικές επιδρομές.

Στην Τσερνίχιβ βρίσκονται αρκετές μεσαιωνικές εκκλησίες και μοναστήρια. Η ουκρανική κυβέρνηση επιδίωκε το κέντρο της πόλης να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πριν από τον πόλεμο, η πόλη είχε πληθυσμό 285.000 κατοίκων.

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή κοντά στο Κίεβο

Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

«Σκηνοθετημένο το σκηνικό στην Μπούτσα» - Το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες δηλώνουν Λαβρόφ και Πεσκόφ

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στον νότο

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν χθες, Κυριακή, οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον των πόλεων Οκάτσιφ και Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η ουκρανική εισαγγελία.

"Λόγω των βομβαρδισμών του εχθρού, επτά κάτοικοι της πόλης Οκάτσιφ σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Μικολάγιφ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 14 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εισαγγελία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες και αστικές υποδομές καθώς και σε οχήματα.

Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα στην Μπούτσα ζητά ο γγ του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα, αυτήν την κωμόπολη του Κιέβου όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούτσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις. «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούτσα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

«Κάνουν γενοκτονία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία στη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Πράγματι, πρόκειται για γενοκτονία. Η εξόντωση ολόκληρου του έθνους και του λαού», είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα.

«Είμαστε οι πολίτες της Ουκρανίας και δεν θέλουμε να υποταχθούμε στην πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για αυτόν τον λόγο μας καταστρέφουν και μας εξοντώνουν», πρόσθεσε.

Ρωσία: Ουκρανική σκηνοθεσία τα πτώματα στους δρόμους της Μπούτσα

Η Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες της Ουκρανίας ότι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη αυτήν στις 30 Μαρτίου. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται επίσης ότι οι Ρώσοι στρατιώτες παρέδωσαν 452 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους των κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ και Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο

Τζόνσον: "Εγκλήματα πολέμου" οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Μπούτσα και το Ιρπίν

Ζελένσκι: Μητέρες των Ρώσων στρατιωτών, δείτε τι μπ@στ@ρδους μεγαλώσατε

gazzetta
gazzetta reader insider insider