Μ. Σχοινάς: Έκκληση για «άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση» του αντισημιτισμού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μ. Σχοινάς: Έκκληση για «άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση» του αντισημιτισμού
Είναι λοιπόν καθήκον μας, πρόσθεσε, να αναλάβουμε δράση γιατί δυστυχώς, ο αντισημιτισμός δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν.

Έκκληση για «άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση» του αντισημιτισμού ο οποίος παραμένει «υπαρκτή απειλή» και αποτελεί «διεθνές πρόβλημα», έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Εκφράζοντας τη συγκίνησή του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, των ελληνικών αρχών του αντιπροέδρου του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, υπενθύμισε ότι το Ολοκαύτωμα είναι «η πιο τραγική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία και φαντάζει ακόμα τραγικότερη μπροστά στον κίνδυνο της λήθης – καθώς οι πολύτιμες, προσωπικές μαρτυρίες που μας διηγούνται οι ίδιοι οι επιζώντες, λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα».

Είναι λοιπόν καθήκον μας, πρόσθεσε, να αναλάβουμε δράση γιατί δυστυχώς, ο αντισημιτισμός δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Παραμένει σήμερα ένα διεθνές πρόβλημα, μια υπαρκτή απειλή, που ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και απαιτεί την ύψιστη προσοχή μας, άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση.

Μίλησε για την άνοδο νέων μορφών αντισημιτισμού και αναφέρθηκε «στις ζωές που χάνονται άδικα στους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στο Χάλλε της Γερμανίας. Βλέπουμε καταστροφές εβραϊκών καταστημάτων, τόπων λατρείας και μνημείων – δυστυχώς και εδώ στην πατρίδα μας».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε επίσης «στις θεωρίες συνωμοσίας εναντίων των Εβραίων που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος κατά την πανδημία». Ως προς τις δράσεις που έχουν ληφθεί, μίλησε για την προσωπική του πρωτοβουλία μου ως αντιπρόεδρου, να παρουσιάσει τον περασμένο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο «την πρώτη στην ιστορία ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της Εβραϊκή ζωής».

Το μήνυμά μας, υπογράμμισε, ήταν ξεκάθαρο: «Η εβραϊκή ζωή, ο εβραϊκός πολιτισμός είναι και θα αποτελεί πάντα μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών μας». «Η στρατηγική αυτή καλύπτει την περίοδο 2021-2030 και επιδιώκει να θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση επικεφαλής του παγκόσμιου αγώνα κατά του αντισημιτισμού, στο πλαίσιο των διεθνών μας σχέσεων – συσφίγγοντας τις σχέσεις μας με το Ισραήλ ως πολύτιμο εταίρο, εντείνοντας τη διατλαντική συνεργασία και τις προσπάθειές μας στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Οι τρεις κύριοι πυλώνες αφορούν :

- Την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών αντισημιτισμού

- Τη στήριξη και την ανάδειξη της εβραϊκής ζωής.

- Και τη διαφύλαξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος έχοντας διπλασιάσει τον προϋπολογισμό μας για σχετικές δράσεις για αυτό το έτος, σε 8 εκατ. ευρώ.

Σε εθνικό επίπεδο χαρακτήρισε «αξιέπαινες τις προσπάθειες που έκανε η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σε συνεργασία με τις Εβραϊκές κοινότητες για την ανάδειξη αυτών των ζητημάτων τα τελευταία χρόνια». Ενδεικτικά ανέφερε «την επαναθέσπιση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τις διεργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, και την ανάληψη της προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, στην καίρια μάλιστα συγκυρία της επετείου των 200 χρόνων από την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους».

Είναι βήματα διευκρίνισε «που προωθούν ουσιαστικά την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την μεγάλη συμβολή του εβραϊκού ελληνισμού στην ιστορία της χώρας μας – από την αρχαιότητα έως σήμερα». Παραλαμβάνοντας τιμητική διάκριση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών «εξέφρασε βαθιά συγκίνηση, αίσθημα τιμής και συναίσθηση ευθύνης».

Κλείνοντας μίλησε εμφατικά για την μεγάλη ενοχή της σιωπής δανειζόμενος τα λόγια του νομπελίστα συγγραφέα Εlie Wiesel: «ας μην ξεχνάμε: αυτό που πληγώνει περισσότερο το θύμα δεν είναι η βαναυσότητα του δυνάστη αλλά η σιωπή του παρατηρητή».

Στο πλαίσιο της εκστρατείας We Remember, θα φωταγωγηθούν απόψε, η Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, το κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και πάνω από 50 δημόσια κτήρια ανά τον κόσμο ενώνοντας τις φωνές μας με όλους όσους θυμούνται και μάχονται ενάντια στο μίσος. «Αρνούμαστε να μείνουμε σιωπηλοί παρατηρητές. Ποτέ ξανά», ήταν η τελευταία φράση του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider