Ειδήσεις | Ελλάδα

Κορονοϊός: Στις 5 ημέρες η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Newsroom

Από τις 10 στις 5 ημέρες μειώνεται ο χρόνος καραντίνας για τους ασθενείς με Covid-19, μετά από απόφαση των στελεχών του υπουργείου Υγείας και ειδικών που ελήφθη σε σημερινή συνεδρίαση.

Το πρωτόκολλο φαίνεται ότι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον, καθώς αφενός ο χρόνος επώασης είναι μικρότερος, αφετέρου τα συμπτώματα πολύ πιο ήπια στους εμβολιασμένους.

Με το νέο καθεστώς, το υγειονομικό προσωπικό που εντοπίζεται θετικό στον κορονοϊό θα παραμένει σε απομόνωση 5 ημέρες και μετά την πάροδο αυτών θα επιστρέφει στην εργασία του με μάσκα και μέτρα προφύλαξης για ακόμη 5 ημέρες, ενώ  θα απαιτείται και αρνητικό τεστ.

Όσον αφορά στον ευρύ πληθυσμό, το μέτρο θα εξειδικευτεί άμεσα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αφορά μόνο τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, ενώ όσοι εμφανίζουν συμπτώματα θα παραμένουν σε απομόνωση.

Αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες με σχετική ΚΥΑ.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της σύστασης των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, να μειωθεί το χρονικό διάστημα καραντίνας των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον Sars-Cov-2 σε πέντε ημέρες, αντί για 10 που ήταν μέχρι σήμερα, εφόσον είναι ασυμπτωματικοί. Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα CDC, όσοι έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα αν εκτεθούν στον νέο κορονοϊό, αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες μετά την έκθεσή τους.

«Η αλήθεια είναι πως τα στοιχεία που έχουμε από την Όμικρον στο κομμάτι της νόσησης είναι ενθαρρυντικά κι όπως είδατε ήδη, το σκέλος της καραντίνας ακριβώς επειδή είναι ήπια τα συμπτώματα, από την Αμερική από το CDC υπάρχει μείωση της καραντίνας, άρα αυτό δείχνει και για εμάς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι νοσηλείες που θα χρειαστούν είναι πρώτα απ’ όλα πολύ λιγότερες, αλλά και η χρονική διάρκεια τους δεν είναι όπως αυτές της Δέλτα, που έφταναν τις 10 μέρες. Μιλάμε για νοσηλείες από 48 έως 72 ώρες. Άρα αυτό μας κάνει να έχουμε μια αισιοδοξία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα Τρίτη αναμένεται νέο ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως  ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Μόνο από την πρωινή αποτίμηση του ΕΟΔΥ οι διαγνώσεις ανέρχονται σε περισσότερες από 15.000, ωστόσο ο αριθμός αυτός προκύπτει από περίπου 550.000 τεστ, τη στιγμή που τα συνολικά 9.284 κρούσματα της Δευτέρας προέκυψαν από περίπου 100.000 ελέγχους. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι, τα κρούσματα είχαν ήδη φτάσει τις 18.000, με 588.000 τεστ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: