Η Δανία θέλει να νοικιάσει κελιά στο Κόσοβο για να στέλνει εκεί κρατούμενους προς απέλαση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Δανία θέλει να νοικιάσει κελιά στο Κόσοβο για να στέλνει εκεί κρατούμενους προς απέλαση
Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση 300 θέσεων σε φυλακές του Κοσόβου, όπου θα στέλνονται οι αλλοδαποί οι οποίοι πρόκειται να εκδοθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Η Δανία θέλει να νοικιάσει κελιά φυλακών στο Κόσοβο για να στείλει εκεί 300 κρατούμενους, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, παρουσιάζοντας ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση 300 θέσεων σε φυλακές του Κοσόβου, όπου θα στέλνονται οι αλλοδαποί οι οποίοι πρόκειται να εκδοθούν στις χώρες καταγωγής τους αφού εκτίσουν την ποινή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2020 εκδόθηκαν από τη Δανία σε άλλες χώρες περίπου 350 κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση προβλέπει επίσης να αυξήσει κατά 326 θέσεις τη χωρητικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, από το 2022 μέχρι το 2025.

Από το 2015 έχει αυξηθεί κατά 19% ο αριθμός των κρατουμένων στη Δανία, οι οποίοι στις αρχές του 2021 είχαν ξεπεράσει τους 4.000. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ήταν κατειλημμένες όλες οι θέσεις στις φυλακές. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των φυλάκων μειώθηκε κατά 18%. Η Δανία, μια χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι γνωστή για τις «ανοιχτές» φυλακές της, όπου εκτίουν τις ποινές τους όσοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση μικρότερη των 5 ετών.

«Θα μας λείπουν έως και 1.000 θέσεις στο σωφρονιστικό σύστημα μέχρι το 2025», ανέφερε ο υπουργός Νικ Χέκερουπ στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το World Prison Brief του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Κόσοβο υπήρχαν 1.642 κρατούμενοι το 2020 και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στις φυλακές ανερχόταν στο 97%.

Στο παρελθόν, η Νορβηγία και το Βέλγιο είχαν νοικιάσει κελιά στην Ολλανδία και έστελναν εκεί κρατούμενους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider