Όφελος 68 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές από την μείωση/κατάργηση στο τέλος κινητής 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όφελος 68 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές από την μείωση/κατάργηση στο τέλος κινητής 
Πώς θα γίνει η απαλλαγή από τα τέλη κινητής και η πίστωση των δωρεάν GB στου νέους.

Περί τα 68 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές από την μείωση/κατάργηση για τους νέους των τελών κινητής τηλεφωνίας, το μέτρο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την εξειδίκευση τόσο του προανεφερθέντος μέτρου όσο του μέτρου που αφορά την παροχή δωρεάν 50GB στους νέους.

Δωρεάν 50 GΒ για τους νέους

Όσον αφορά στο «Freedom Pass: data», δηλαδή τα δωρεάν δεδομένα σε νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλυσε ότι πρόκειται για ένα πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου, το οποίο απευθύνεται σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίηση του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου θα γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου 2021 και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα γίνει από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί για την πρώτη εκδοχή του Freedom Pass, δηλαδή την ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150€ για τις ηλικίες 18-25 ετών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις, σημειώνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανέρχεται σε ποσοστό 52%, ενώ όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρισκόταν περίπου στο 13%.

Κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής

Όσον αφορά την κατάργηση του ειδικού τέλους κινητής η οποία αφορά τους νέους έως και 29 ετών, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα πραγματοποιείται με ειδική αίτηση σε ένα νέο μητρώο δικαιούχων που θα δημιουργηθεί και θα ισχύσει και για τα καρτοκινητά.

Για την κατάργηση των τελών κινητής στις ηλικίες 15-29 θα απαιτείται εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Για κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνεται ένας μόνο αριθμός τηλεφώνου και η έκπτωση θα μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας. Το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2022.

Τέλος για τους άνω των 30 ετών η έκπτωση 10% στο ειδικό τέλος θα γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.

Από το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, το όφελος κυμαίνεται μεταξύ 2% με 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό, ανάλογα με το ύψος του και σε ετήσια βάση αναμένεται να φτάσει τα 68 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

«Τα δύο αυτά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και τα οποία εξειδικεύουμε σήμερα είναι σημαντικά τόσο με ουσιαστικό όσο και με συμβολικό χαρακτήρα», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider