ΗΠΑ - CDC: Έγκριση για τη χορήγηση 3ης δόσης σε πολίτες άνω των 65 και ευπαθείς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - CDC: Έγκριση για τη χορήγηση 3ης δόσης σε πολίτες άνω των 65 και ευπαθείς
Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.

Τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω και σε κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα, συνέστησε η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σε συνέχεια της αντίστοιχης απόφασης του FDA.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τις ανάγκες δημόσιας υγείας παρέχοντας αναμνηστικές δόσεις για ηλικιωμένους, για άτομα σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και για ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ασθένειας από επαγγελματική έκθεση στην Covid-19», δήλωσε η διευθύντρια, Ροσέλ Ουαλένσκι.

Νωρίτερα, η συμβουλευτική επιτροπή του CDC συζήτησε την πρόταση να δοθεί 3η δόση στο σύνολο του πληθυσμού, απορρίπτοντας ωστόσο το σχέδιο με ψήφους 9-6. Επομένως, δεν συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε νεότερους ενηλίκους, ανάμεσά τους υγειονομικούς, η δουλειά των οποίων συνεπάγεται πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν.

Πέρα από τους άνω των 65, η επιτροπή συνέστησε τρίτες δόσεις για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Η πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η σύσταση αυτή αριθμεί περίπου 26 εκατ. ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 εκατ. Αμερικανούς 65 ετών και άνω.

Σημειώνεται πως οι συστάσεις του CDC δεν είναι δεσμευτικές, καθώς οι πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες θα μπορούσαν να τις αψηφήσουν και να υιοθετήσουν δικές τους προσεγγίσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.

Η σύσταση έρχεται μια μέρα αφότου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για τη χορήγηση τρίτων δόσεων σε πολλούς Αμερικανούς έξι μήνες μετά τη συμπλήρωση των δύο πρώτων δόσεων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις σε Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω από την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την έγκριση των FDA και CDC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider