ΕΜΑ: Στις αρχές Οκτωβρίου οι αποφάσεις για μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΑ: Στις αρχές Οκτωβρίου οι αποφάσεις για μια τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού
Η προστασία από την Covid-19 τείνει να μειώνεται εντός των μηνών που ακολουθούν τις πρώτες δόσεις.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα δώσει ή όχι την έγκρισή της για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 στα άτομα άνω των 16 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται παράλληλα να αποφανθεί για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna για τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπεύθυνος της στρατηγικής για τα εμβόλια του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Η προστασία από την Covid-19 τείνει να μειώνεται εντός των μηνών που ακολουθούν τις πρώτες δόσεις, δήλωσε.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η ανοσία που αποκτάται έναντι της Covid-19 με τις πρώτες δόσεις φθίνει με την πάροδο του χρόνου και η προστασία από τη λοίμωξη και τα συμπτώματά της μειώνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, ο ΕΜΑ εξετάζει επί του παρόντος το αίτημα της Pfizer για τη χρήση μιας τρίτης δόσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη για τα άτομα άνω των 16 ετών.

«Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, εκτός εάν απαιτούνται πρόσθετες πληροφορίες», σύμφωνα με τον Καβαλέρι.

Ο υπεύθυνος του ΕΜΑ εκτίμησε επίσης ότι «οι αποδείξεις γίνονται όλο και πιο χειροπιαστές» ότι πρέπει να χορηγηθεί μια τρίτη δόση λίγο καιρό μετά τις πρώτες στα ανοσοκατασταλμένα άτομα που «έχουν χαμηλή απόκριση» στις αρχικές δόσεις.

Η υπηρεσία θα ανακοινώσει «έως τις αρχές Οκτωβρίου αν ειδικές συστάσεις πρέπει να περιλαμβάνονται στις πληροφορίες» για τα εμβόλια Moderna και Pfizer για τα άτομα αυτά, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider