Εμβολιασμοί: Ξεκινά η τρίτη δόση για πολίτες άνω των 60 ετών - Από 30 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμοί: Ξεκινά η τρίτη δόση για πολίτες άνω των 60 ετών - Από 30 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού
Πέρα από το γενικό πληθυσμό, ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε μονάδες υγείας.

Για τον προγραμματισμό σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα μίλησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, από την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τη Δευτέρα.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως μετά τους ανοσοκατασταλεμένους σειρά για τον εμβολιασμό με τη τρίτη δόση σκευάσματος κατά της νόσου παίρνουν οι ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σε μονάδες υγείας, οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Όπως η ίδια εξήγησε, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον αρχικό εμβολιασμό, σημείο από το οποίο, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, ξεκίνησε ο προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης, με τον προβληματισμό να ενισχύεται αναφορικά με τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν τους ανθρώπους που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, δηλαδή τους ανοσοκατασταλμένους, δεύτερον όσους έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτον αυτούς που εκτιθενται περισσότερο στον ιό.

Η Εθνική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά την χορήγηση της τρίτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους και εφαρμόζεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Η ηλικία αποτελούσε εξαρχής σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ καθώς και σε ορολογικές ανοσολογικές μελέτες. Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τα επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική επιβάρυνση από τη λοίμωξη στις ηλικίες 60-79 ετών, ενώ από τις μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας φαίνεται πως η χυμική και κυτταρική ανοσία εκπίπτουν με την πάροδο του χρόνου και η έκπτωσή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτές τις ηλικίες.

"Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα η ομάδα άνω των 60 ετών πληροί τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται μία ενίσχυση με τρίτη δόση ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στη λοίμωξη είναι οι υγειονομικοί, οι οποίοι με βάση τα επιδημιολογικά και ορολογικά δεδομένα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Μάλιστα, όπως σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοασυμπτωματική λοίμωξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση, τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως περάσαμε σήμερα τα 11,9 εκατ. εμβολιασμούς. Το 56,7% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα περισσότερα ραντεβού κλείνονται πλέον από τις μικρότερες ηλικίες. 'Έχουν εμβολιασθεί 98.000 παιδιά.

Την περασμένη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Εντός των μονάδων που διαβιούν θα εμβολιασθούν οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς από τους παιδιάτρους, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι εντός της εβδομάδας θα βγει πρόσκληση για να υπογραφούν συμβάσεις, ώστε στις αρχές του Οκτωβρίου, κατά το χρονοδιάγραμμα, να γίνουν εμβολιασμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαευαγγέλου: Η τρίτη δόση θα γίνει για ενισχυση της ανοσίας σε ομάδες υψηλού κινδύνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider