Ελλάδα
16-09-2021 | 10:04

Βατόπουλος: Πιθανή η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά - Τι θα γίνει με την τρίτη δόση

Newsroom
Μοιράσου το
Βατόπουλος: Πιθανή η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά - Τι θα γίνει με την τρίτη δόση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά αλλά και για τα δεδομένα που ισχύουν αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου, μίλησε το πρωί ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στον ΣΚΑΪ.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως λαμβάνοντας ως τεκμήριο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά παγκοσμίως είναι πιθανό να σημειωθεί έξαρση και στη χώρα μας. Σημείωσε δε, πως κάτι τέτοιο είναι λογικό καθώς τα παιδιά κυκλοφορούν και έχουν επαφές με πολλά άτομα.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό, ο καθηγητής επεσήμανε  ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα τη λάβουμε όλοι. Όπως είπε οι ειδικοί διεθνώς, προτάσσουν την ανάγκη να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, έστω και με μία δόση, οι πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν καθόλου ανοσία. «Η συζήτηση αυτή δεν αφορά άμεσα όλους, μόνο ειδικές ομάδες όπως αρχικά υγειονομικούς και ηλικιωμένους , υπογράμμισε.

Για τον επερχόμενο χειμώνα ο καθηγητής επεσήμανε πως το τοπίο σε σχέση με την πανδημία, είναι ακόμα θολό με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία: «Τα καλά νέα αφορούν το εμβόλιο, τα μέτρα προστασίας και τα πάρα πολλά τεστ. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι μεταλλάξεις που επιτρέπουν στον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα». 

Σε ερώτηση για το αν θα εκτεθούμε όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) στον ιό τον χειμώνα, ο καθηγητής απάντησε πως κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ πιθανό, αν και αυτό εξαρτάται από το ποσοστό των ανοσοποιημένων καθώς όσο περισσότεροι έχουν ανοσία τόσο δυσκολότερα θα μεταφέρεται ο ιός.

Τέλος, ο καθηγητής σχολίασε τις απόψεις που εκφράζουν διάφοροι ιερείς, οι οποίοι στρέφονται κατά του εμβολίου και τη χρήση μάσκας προστασίας: «Ξεκίνησε στραβά η όλη ιστορία με την εκκλησία, στοχοποιήθηκε αναλογικά. Για να πείσουμε τον θρησκόληπτο πρέπει να μπούμε στο μυαλό του, δεν πρέπει να τους κουνάμε το δάκτυλο γιατί θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα».

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.