Η Ρωσία προειδοποιεί - Κίνδυνος για αύξηση των μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία προειδοποιεί - Κίνδυνος για αύξηση των μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Ο ιός με προέλευση από την Αφρική έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα για πιθανή αύξηση των μολύνσεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου το φθινόπωρο, καθώς οι ήπιες θερμοκρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια που τον μεταφέρουν.

Ο ιός με προέλευση από την Αφρική έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική. Μεταδίδεται κυρίως μέσω των τσιμπημάτων από κουνούπια και μπορεί να προκαλέσει μια θανατηφόρο νευρολογική ασθένεια στους ανθρώπους, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται δεν παρουσιάζουν ποτέ κανένα σύμπτωμα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι ηπιότερες θερμοκρασίες που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευρύτερη διάδοση ασθενειών όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

«Υπό το φως ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών εφέτος --πληθώρα βροχοπτώσεων... ένα θερμό και παρατεταμένο φθινόπωρο-- θα μπορούσε να παρατηρηθεί ένας μεγάλος αριθμός φορέων (του ιού) το φθινόπωρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική ρυθμιστική αρχή για την προστασία της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκαλεί πυρετό σε περίπου 20% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ σχετίζεται με τους ιούς Ζίκα, τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό.

Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Ρωσία καταγράφονται στο νοτιοδυτικό της τμήμα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού για τους ανθρώπους, αν και υπάρχει για τα άλογα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider