Την υπερψήφιση από τους ευρωβουλευτές του ψηφιακού πιστοποιητικού ζήτησαν, Ρέϊντερς-Λόπεζ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την υπερψήφιση από τους ευρωβουλευτές του ψηφιακού πιστοποιητικού ζήτησαν, Ρέϊντερς-Λόπεζ
Την υπερψήφιση της συμφωνίας για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, ζήτησαν Ρέϊντερς και Λόπεζ.

Την υπερψήφιση της συμφωνίας για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ ούτως ώστε να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου και να διευκολυνθούν τα ταξίδια εντός της ΕΕ, ζήτησαν από τους ευρωβουλευτές τόσο ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέϊντερς, όσο και ο εισηγητής της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Πιστοποιητικό Χουάν Φερνάντο Λόπεζ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ, εισηγητής της έκθεσης για το Πιστοποιητικό, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε σε χρόνο ρεκόρ έναν καλό συμβιβασμό με το Συμβούλιο για να αποκατασταθεί η ελευθερία των μετακινήσεων στην ΕΕ με ασφάλεια, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, εκτός και αν αυτοί είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτορπή το αργότερο 48 ώρες νωρίτερα.

Ο Ισπανός εισηγητής της έκθεσης εξήγησε ότι ο κάτοχος αυτού του πιστοποιητικού θα βεβαιώνεται ότι έχει εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ ή τον ΠΟΥ, ότι έχει αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή ότι έχει πιστοποιητικό ανάρρωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει τώρα να εξασφαλίσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ούτως ώστε την 1η Ιουλίου να επανέλθουμε στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και στην πλήρη λειτουργία του Σένγκεν που είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέβαλε το νομοθετικό πλαίσιο του Πιστοποιητικού στις 17 Μαρτίου και σήμερα, μόλις 2,5 μήνες μετά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο.

Ο Βέλγος Επίτροπος τόνισε ότι με το πιστοποιητικό αυτό κάθε πολίτης στην ΕΕ θα έχει νομικό δικαίωμα να λάβει ένα ευρωπαικό πιστοποιητικό αν έχει εμβολιαστεί, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τον κορονοϊό. «Ο συμβιβασμός αυτός αντικατοπτρίζει θέματα κλειδιά για το Ευρωκοινοβούλιο», τόνισε, εξηγώντας ότι με το πιστοποιητικό αυτό που θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους ευρωπαίους, οι πολίτες έχουν κα πάλι το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας, είναι ένα εργαλείο που θα παρέχεται δωρεάν, θα είναι το ίδιο σε όλα τα κράτη- μέλη και θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό σε όλη την Ευρώπη για να συμβάλει στην αμοιβαία άρση όλων των περιορισμών.

Ο Ντ. Ρέιντερς αναφέρθηκε και στο κόστος των τεστ, λέγοντας ότι ο κανονισμός του πιστοποιητικού υπογραμμίζει ότι θα πρέπει τα τεστ να είναι οικονομικά για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για τα άτομα που περνούν καθημερινά τα σύνορα. Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή δεσμεύθηκε να διαθέσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια τεστ και βρίσκεται σε συζητήσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την τιμή των τεστ. «Ελπίζω πως θα έχουμε αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες για τα οικονομικά τεστ», είπε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης τόνισε ότι το Πιστοποιητικό διασφαλίζει πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κάτι το οποίο εξ αρχής ήταν ουσιαστικής σημασίας για την Επιτροπή.

Ο Ντ. Ρέιντερς τόνισε ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται νυχθημερόν για να γίνει πραγματικότητα αυτό το πιστοποιητικό. Μετά τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνουν κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις, μέχρι το πιστοποιητικό να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Υπογράμμισε πάντως ότι το Πιστοποιητικό λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου, όταν η Επιτροπή εγκενίασε τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή πύλη» (EU GATAWAY) που περιέχει το «κλειδί» για την έκδοση των πιστοποιητικών. Ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο ευρωπαίοι πολίτες έχουν λάβει αυτό το πιστοποιητικό και πολύ περισσότεροι θα το λάβουν τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε.

«Προωθούμε το πιστοποιητικό αυτό ως ένα ανοιχτό και ασφαλές διεθνές πρότυπο», ανέφερε στη συνέχεια και τόνισε ότι «οι πολίτες θα έχουν ένα εργαλείο στα χέρια τους για να ταξιδέψουν με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι, ένα εργαλείο που θα είναι αποδεκτό όπου και αν πάνε στην Ευρώπη».

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider