Οι πλούσιες χώρες του πλανήτη εμβολιάζονται 25 φορές ταχύτερα

Αρκετά εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν πλέον διατεθεί για τον πλήρη εμβολιασμό του 5% του παγκόσμιου πληθυσμού -αλλά η κατανομή τους έχει υπάρξει άνιση, καθώς τα περισσότερα εμβόλια πηγαίνουν στις πλουσιότερες χώρες, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Μέχρι χθες, Πέμπτη, το 40% των εμβολίων που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως, ελήφθησαν από ανθρώπους 27 πλούσιων χωρών που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Χώρες που αντιπροσωπεύουν το λιγότερο εύπορο 11%, έχουν λάβει μόλις το 1,6% των εμβολίων για την covid-19 που έχουν διανεμηθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Vaccine Tracker.

Με άλλα λόγια, οι χώρες με υψηλότερα εισοδήματα εμβολιάζουν 25 φορές ταχύτερα από αυτές με χαμηλότερα εισοδήματα.

insider

Η βάση δεδομένων του Bloomberg για τους εμβολιασμούς παρακολούθησε την πορεία περισσότερων από 726 εκατομμύριων δόσεων που χορηγήθηκαν σε 154 χώρες. 

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύουν το 24% των παγκόσμιων εμβολιασμών αλλά μόλις 4,3% του πληθυσμού, ενώ το Πακιστάν, με 0,1% κάλυψη στους εμβολιασμούς, αντιπροσωπεύει το 2,7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε όλο τον πλανήτη και ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες των πλουσιότερων χωρών να προαγοράσουν δόσεις εμβολίων ώστε να καλύψουν τους πληθυσμούς τους αρκετές φορές, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση των συμφωνιών. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά να καλύψουν το 75% των πολιτών τους επόμενους 3 μήνες. Στο μεταξύ, σχεδόν το 50% των χωρών δεν έχουν ακόμη καλύψει το 1% του πληθυσμού τους. 

Δεν υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει την ισοκατανομή των εμβολίων παγκοσμίως. Εάν όλα τα εμβόλια κατανέμονταν βάσει πληθυσμού, οι ΗΠΑ θα είχαν μέχρι στιγμής χορηγήσει 6 φορές το δίκαιο μερίδιό τους. Το Ην. Βασίλειο θα είχε χρησιμοποιήσει τις επταπλάσιες δόσεις, ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκονται τα ΗΑΕ και το Ισραήλ με 9 και 12 φορές αντίστοιχα το μερίδιο που τους αναλογεί βάσει πληθυσμού.

Η πιο φτωχή ήπειρος, η Αφρική, είναι και αυτή που έχει εμβολιαστεί λιγότερο. Από τις 54 χώρες της, μόλις 3 έχουν εμβολιάσει πάνω από το 1% του πληθυσμού τους. Περισσότερες από 20 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε καν το πρώτο εμβόλιο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider