Εμβόλια για κορονοϊό: Η ΕΕ θέλει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία μέχρι το τέλος του 2021
Στόχος της Κομισιόν να πετύχει επίπεδο συλλογικής ανοσίας απέναντι στον Covid-19 μέχρι τον Ιούλιο. 

Καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες παρουσιάζουν τις τελευταίες 2 εβδομάδες διαρκώς αυξανόμενα νέα κρούσματα κορονοϊού, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων για τα εμβόλια ενάντια της νόσου συνεχίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να γίνει η πρώτη δύναμη παραγωγής εμβολίων ανά την υφήλιο.

Το παραπάνω τόνισε την Παρασκευή ο Επίτροπος της Κομισιόν, Αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, μιλώντας από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Εκεί, η φαρμακευτική εταιρεία Reig Jofre θα προχωρήσει στην παραγωγή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν καταρτίζει οι Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος Μπρετόν έθεσε ψηλά τους στόχους της Κομισιόν για τους εμβολιασμούς, λέγοντας πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος του 2021. Ο ίδιος δήλωσε πως εντός του τρέχοντος έτους 52 εργοστάσια θα παρασκευάζουν εμβόλια ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο έτσι ώστε μέχρι τον Δεκέμβριο η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα για παραγωγή 2-3 δισ. δόσεων σκευασμάτων κατά του Covid-19.

Ακόμα, ο Μπρετόν δήλωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου η ΕΕ μπορεί να έχει εμβολιάσει αρκετά μεγάλο κομμάτι πληθυσμού ώστε να έχει φτάσει σε επίπεδο «συλλογικής ανοσίας» απέναντι στον κορονοϊό.

Επίσης, ο Επίτροπος άφησε αιχμές για τη στάση της βρετανικής φαρμακευτικής AstraZeneca ως προς το θέμα των εμβολίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με τη συγκεκριμένη εταιρία έχουμε πρόβλημα, αλλά με όλους τους άλλους προμηθευτές εμβολίων τα πηγαίνουμε πολύ καλά».

Newsroom
Newsroom

gazzetta
gazzetta reader insider insider