DW: Θα γίνουν οι Ολυμπιακοί του «Τόκιο 2020»;
Η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς που αναβλήθηκαν στην Ιαπωνία ξεκινά με τη λαμπαδηδρομία. Οι διοργανωτές θέλουν να εξαλείψουν και τις τελευταίες αμφιβολίες.

Η χώρα υποδοχής «ανάβει» τον ολυμπιακό ενθουσιασμό με την παραδοσιακή λαμπαδηδρομία καθώς η φλόγα περνά από όλες τις περιοχές για μήνες και τελικά φτάνει στην τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο. Όμως, ο κίνδυνος μολύνσεων από κορονοϊό αναγκάζει τους διοργανωτές του «Τόκιο 2020» να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα και εξαλείφοντας έτσι κάθε χαρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, η επίσημη έναρξη την Πέμπτης (25 Μαρτίου 2021) θα πραγματοποιηθεί χωρίς κοινό. Μόνο κάποιοι λίγοι προσκεκλημένοι επισκέπτες θα είναι παρόντες, συμπεριλαμβανομένης της νέα προέδρου της ιαπωνικής οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο. Οι ενδιαφερόμενοι θεατές θα αρκεστούν σε μία ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο.

Επίσης, τις επόμενες 121 ημέρες μέχρι την έναρξη των αγώνων στις 23 Ιουλίου, οι Ιάπωνες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τους 10.000 δρομείς, που ο καθένας θα μεταφέρει τη δάδα 200 μέτρα, μόνο από την οθόνη. Εάν κάποιος είναι ωστόσο παρόν θα πρέπει να φοράει μάσκα και να τηρεί τις αποστάσεις. Απαγορεύονται οι φωνές και επιτρέπεται μόνο το χειροκρότημα. Εάν υπάρχουν πάρα πολλοί θεατές, η λαμπαδηδρομία θα ακυρωθεί. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει πριν τη συμμετοχή τους να αποφύγουν τις επαφές για δύο εβδομάδες.

Η διαρκής αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα σχετικά με την εκδήλωση και οι αυστηροί κανόνες είχαν σαν αποτέλεσμα την ακύρωση της συμμετοχής σημαντικών δρομέων, ανάμεσά τους και του πρωταθλητή ποδοσφαίρου 2011, Χομάρε Σάβα και του αθλητή στο καλλιτεχνικό πατινάζ Σόμα Ούνο. Ωστόσο οι διοργανωτές δεν περικόπτουν τίποτα από το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στη Χιροσίμα, όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, μια γυναίκα θα κολυμπήσει με μια δάδα στο ποτάμι μπροστά από τον «Καθεδρικό της ατομικής βόμβας».

Παρά τα προληπτικά μέτρα όμως, σημειώνει η DW, οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο να μην γίνει η λαμπαδηδρομία. Μέχρι στιγμής, ούτε το ένα τοις εκατό του ιαπωνικού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ ο μεταλλαγμένος κορονοϊός εξαπλώνεται. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο έληξε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε δημοσκοπήσεις, περισσότερο από τα δύο τρίτα των Γιαπωνέζων τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των αγώνων ή της ακύρωσής τους. Ο αρχικός συμβολισμός της λαμπαδηδρομίας με το σύνθημα «Η ελπίδα φωτίζει τον δρόμο μας» δεν είναι πλέον πειστική. Η Ιαπωνία υπέβαλε αίτηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο λίγο μετά την τριπλή καταστροφή: σεισμοί, τσουνάμι και πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα πριν από δέκα χρόνια. Οι καλοκαιρινοί αγώνες πρέπει να είναι το "σύμβολο για την ανοικοδόμηση" της χώρας που επλήγη από το τσουνάμι και την καταστροφή, ήταν το αφήγημα της αίτησης τότε για τη διοργάνωση των αγώνων. Η λαμπαδηδρομία δείχνει στον κόσμο την πρόοδο που σημειώθηκε στην ανοικοδόμηση της περιοχής και εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για τη βοήθεια που εστάλη από όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή, δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού Χασιμότο.

Δεν πείθει πια το σύνθημα

Επιλέχθηκε ως σημείο εκκίνησης το κέντρο προπόνησης ποδοσφαίρου J-Village, 20 χιλιόμετρα νότια του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊχι. Εκεί όπου κάποτε δούλευαν εργάτες στο πυρηνικό εργοστάσιο τώρα προπονούνται νεαροί ποδοσφαιριστές σε έντεκα γήπεδα. Η λαμπαδηδρομία της Πέμπτης περνάει ακόμη και κοντά ​​από τα πυρηνικά ερείπια, αν και σε ασφαλή απόσταση.

Ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει πλέον αλλάξει το λόγο για τη διοργάνωση από «παιχνίδια ανασυγκρότησης» σε «απόδειξη της νίκης έναντι του κορονοϊού». Όμως το νέο σύνθημα δεν πείθει πολλούς στην Ιαπωνία, μιας και λόγω του κινδύνου μόλυνσης, δεν επιτρέπεται κανένας ξένος θεατής, κανένας συγγενής των αθλητών και σχεδόν κανένας εθελοντής να εισέλθει στη χώρα διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το κυματοειδές έμβλημα του «Τόκιο 2020» αποτυπώνει το ολυμπιακό σύνθημα «ενότητα στην πολυμορφία». «Η ολυμπιακή ιδέα όμως της διεθνούς κατανόησης δεν υλοποιείται στην πράξη εάν δεν έρθουν ξένοι επισκέπτες και αθλητές από διαφορετικές χώρες» σχολιάζει η ειδική σε θέματα Ολυμπιακών Αγώνων Χόλτχους.

gazzetta
gazzetta reader insider insider