Μπάιντεν: Eπιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, στόχος η επάνοδος στην ομαλότητα τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Eπιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, στόχος η επάνοδος στην ομαλότητα τον Ιούλιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόβαλε μήνυμα ελπίδας ότι θα «έρθουν καλύτερες μέρες» και πως θα δώσει εντολή τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου. 

Εναντίον της χαλάρωσης και του εφησυχασμού όσον αφορά την πανδημία του νέου κορονοϊού, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως η μάχη «πολύ απέχει από το να έχει τελειώσει». Ωστόσο πρόβαλε μήνυμα ελπίδας υποσχόμενος ότι θα «έρθουν καλύτερες μέρες» και πως θα δώσει εντολή τα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενήλικους πολίτες των ΗΠΑ ως την 1η Μαΐου.

Ξεκινώντας το διάγγελμά του, λίγη ώρα μετά την υπογραφή του πακέτου των 1,9 τρισ. δολαρίων για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε πως η χώρα προσεχώς θα «νικήσει μια από τις πιο μαύρες και πιο σκληρές» περιόδους της ιστορίας της», ενώ υπογράμμισε την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, που γεννά κατ’ αυτόν ελπίδες ότι, εν μέρει τουλάχιστον, η χώρα θα έχει επανέλθει στην ομαλότητα την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής, την 4η Ιουλίου.

«Όταν ανέλαβα την εξουσία (...) είπα πως σκόπευα να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατομμύρια Αμερικανοί τις πρώτες 100 ημέρες μου στην προεδρία. Είμαστε στην πορεία να επιτύχουμε τον στόχο αυτό (...) την 60ή ημέρα μου στην προεδρία. Καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Ανήγγειλε ακόμη ότι θα αναπτυχθούν άλλοι 4.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί για να συμβάλλουν στην εκστρατεία ανοσοποίησης, με το σύνολό τους να φθάνει τους 6.000. Για να επιτευχθεί ο στόχος της επανόδου στην ομαλότητα τον Ιούλιο, ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των Αμερικανών. «Εάν δεν παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, αν τα πράγματα αλλάξουν, μπορεί να χρειαστεί να επιβάλλουμε ξανά περιοριστικά μέτρα», υπογράμμισε. «Κάναμε τόση πολλή πρόοδο. Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό», επέμεινε.

Εξάλλου, ο Μπάιντεν άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, θυμίζοντας πως επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου η πανδημία αντιμετωπίστηκε «με άρνηση» για «ημέρες, μετά εβδομάδες, μετά μήνες» που είχε αποτέλεσμα μόνο «περισσότερους θανάτους, περισσότερες μολύνσεις, περισσότερη πίεση». Ακόμη, στηλίτευσε τα εγκλήματα μίσους και τον κατατρεγμό Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, απαιτώντας να σταματήσουν.

Σημειώνεται πως ως εδώ έχει εμβολιαστεί πλήρως περί το 10% των Αμερικανών και η προσπάθεια ανοσοποίησης θα επιταχυνθεί. Πέρα από τους στρατιώτες, ο Λευκός Οίκος θέλει να κινητοποιηθούν για να γίνονται ενέσεις από επαγγελματίες του ευρύτερου πεδίου της υγείας — οδοντίατροι, νοσηλευτές, κτηνίατροι — ως και φοιτητές ιατρικής.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των τριών εγκεκριμένων εμβολίων 62,5 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ (από το σύνολο των σχεδόν 330 εκατ. κατοίκων τους), ενώ 32,9 εκατ. έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, είτε με τη μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson, ή με τις δύο δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider