Σκρέκας: Η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτροκίνηση και οι επενδύσεις

Στις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο 4ο Συνέδριο της Ηλεκτροκίνησης που διοργανώνουν η HAEE και το Insider.gr.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση σε συνέδριο ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο έργο του προκατόχου του, κ. Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι «δρομολόγησε μια σειρά από κρίσιμα θέματα με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στους τομείς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε ότι αυτοί αλληλοσυνδέονται ενώ αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της Ενέργειας σε μια εποχή όπου το ζητούμενο είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Σήμερα ζούμε κοσμογονικές αλλαγές. Η ζήτηση είναι 61 τεραβατώρες, η ΔΕΗ παράγει μόνο το 40% από το 80% που κάλυπτε στο παρελθόν, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ένα 35%-40% και η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή έχει πέσει από το 45% στο 20%». Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε και τη συνεισφορά του φυσικού αερίου, το οποίο «έχει διπλασιάσει τη συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι οι ΑΠΕ να διασφαλίσουν την ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια της χώρας μας», όπως σημείωσε.

Ο ενεργειακός τομέας αποτελεί και το μέσον για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων οικονομικών κλάδων. «Εδώ έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση. Το ένα σκέλος αφορά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και από την άλλη, χρειάζονται ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για να ανθίσουν και οι υπόλοιποι κλάδοι. Είμαστε ΄βέβαιοι ότι αυτή τη δύσκολη εξίσωση θα μπορέσουμε να την λύσουμε», τόνισε.

Θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και τις επιπτώσεις της πρέπει να εντατικοποιηθούν. «Οι βιώσιμες οικονομίες είναι οι οικονομίες που θα είναι καλυτέρα προετοιμασμένες απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη και η Ελλάδα βρίσκονται σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η Ελλάδα προχωρά σε μια ταχύτερη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και μια γρήγορη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της και δείχνει το δρόμο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».

Έμφαση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που θα είναι επωφελής για τους πολίτες, την οικονομία αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Έχουμε πιάσει τους στόχους για την Ηλεκτροκίνηση

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική για την Ηλεκτροκίνηση και στο έργο της γενικής γραμματέως, Αλεξάνδρας Σδούκου. Όπως σημείωσε, το 2019 πωλήθηκαν 2.100 ηλεκτρικά οχήματα. «Σχεδόν έχουμε πιάσει τους στόχους του ΕΣΕΚ, οι Έλληνες πολίτες θέλουν να ακολουθούν την αιχμή των εξελίξεων στην Ευρώπη και τον κόσμο, αρκεί να τους ενημερώσουμε σωστά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider