Ειδήσεις | Διεθνή

Αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τις αγορές, η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος του 1% με 1,25%, ώστε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από την εξάπλωση του κοροναϊού.

Το βασικό επιτόκιο της Fed θα κινείται πλέον στο εύρος του 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75%Στο άκουσμα της είδησης η Wall Street αντιδρά θετικά με τους δείκτες να γυρνούν άμεσα σε θετικό έδαφος. 

«Παρότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη παραμένουν ισχυρά, η μείωση των επιτοκίων ήταν αναγκαία υπό το πρίσμα του κινδύνου στην οικονομία από τον κοροναϊό, αναφέρει η Fed στην ανακοίνωση της.

Περιορίζει την εργαλειοθήκη της η Fed

Σαφές μήνυμα προς τις αγορές έστειλε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ λέγοντας πως η Fed δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει πρόσθετα εργαλεία νομισματικής τόνωσης για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από τον κοροναϊό.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η μείωση των επιτοκίων θα δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική οικονομία, ενώ ανέφερε πως ο κλάδος του τουρισμού και των ξενοδόχων θα πληγεί πιθανώς εξαιτίας της έξαρσης του κοροναϊού. Ο Πάουελ παράλληλα τόνισε πως η κίνηση της Fed δεν κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες, ή πολιτικής πίεσης από μεριάς Ντόναλντ Τραμπ. 

Δείκτες

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,18%, στις 26.784 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,52% στις 3.106 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,45% στις 8.992 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: