Ειδήσεις

Αναστασία Τσίλογλου (AFI): Με τις μικροπιστώσεις στηρίζουμε τους νέους επιχειρηματίες

Κώστας Κετσιετζής

Λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και εν δυνάμει επιχειρηματίες μπορεί να προσφέρει η Action Finance Initiative (AFI), ένας οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα και παρέχει μικροπιστώσεις έως 12.500 ευρώ. Είμαστε ένας φορέας που υποστηρίζει τους εν δυνάμει και υφιστάμενους μικροεπιχειρηματίες να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα, σημειώνει στο insider.gr η γενική διευθύντρια της ΑFI, Αναστασία Τσίλογλου

Σύμφωνα με την κυρία Τσίλογλου μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί 270 εταιρίες, ενώ μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να φτάσουν στις 300. Σε χρηματικούς όρους αυτό μεταφράζεται σε συνολική χρηματοδότηση μέσω μικροπιστώσεων που αγγίζει τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Η AFI δεν παρέχει μόνο χρηματική βοήθεια αλλά προσφέρει και εκπαίδευση και καθοδήγηση στους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. «Δείχνουμε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και χτίζουμε προσωποποιημένες σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης μέσω απλών και αποτελεσματικών διαδικασιών», σημειώνει η κυρία Τσίλογλου υπογραμμίζοντας ότι η παράλληλη εκπαίδευση κι η υποστήριξη που παρέχει ο Οργανισμός «τόσο πριν όσο και μετά τη χρηματοδότηση είναι αυτή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά και είναι εντελώς δωρεάν».

Η AFI ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην Αττική αλλά σύντομα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη. «Στόχος μας είναι σταδιακά και με προσεκτικό σχεδιασμό να γνωρίσουμε και σταθούμε δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε ακόμα περισσότερες περιοχές, αναπτύσσοντας τις συμβουλευτικές μας υπηρεσίες ακόμα και μέσω διαδικτύου», δηλώνει η γενική διευθύντρια του Οργανισμού.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη 

Γιατί δημιουργήθηκε η AFI;  

Το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, η πολυετής κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά, η έλλειψη ρευστότητας, ο αποκλεισμός από το τραπεζικό σύστημα σε συνδυασμό με την παραδοσιακή δομή της Ελληνικής οικονομίας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες, οδήγησαν στην απόφαση να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα μπορεί να υποστηρίζει Έλληνες εν δυνάμει και υφιστάμενους μικροεπιχειρηματίες να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα.

H AFI παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση έως 12.500 ευρώ σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια, ενώ παράλληλα βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες  επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.

Επίσης αποσκοπεί στην προαγωγή των μικροπιστώσεων στη χώρα μας, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή και μακροχρόνια άνεργους να δημιουργήσουν μόνοι τους τη δική τους θέση εργασίας μέσω της αυτοαπασχόλησης, εμπιστοσύνης κι αλληλεγγύης. Επίκεντρο της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος, το δικαίωμα στην εργασία κι οι ανεξάντλητες δυνατότητες που κρύβει ο καθένας.   

Κλείνετε τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Πόσες επιχειρήσεις έχετε βοηθήσει και ποια είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα;

Μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί 270 εταιρίες, ενώ μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να φτάσουν στις 300. Σε χρηματικούς όρους αυτό μεταφράζεται σε συνολική χρηματοδότηση μέσω μικροπιστώσεων που αγγίζει τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα,  η AFI έχει εκπαιδεύσει 760 ανθρώπους σε ποικίλες θεματικές σχετικές με την επιχειρηματικότητα, και έχει συμβάλει στη δημιουργία 470 θέσεων εργασίας. Το σημαντικότερο είναι πως 1 στους 2 επιχειρηματίες που έχει υποστηρίξει ήταν πρώην άνεργοι, βοηθώντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ένταξη των ιδίων και των νοικοκυριών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 40% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες, 1 στους 4 είναι νέος κάτω των 30 ετών, ενώ 1 στους 3 έχει εξαγωγική δραστηριότητα. 

Ξεκινήσατε από την Αθήνα και σύντομα επεκταθήκατε σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Ποια είναι τα αποτελέσματα εκτός πρωτεύουσας. Σχεδιάζετε να δραστηριοποιηθείτε και σε άλλες περιοχές της χώρας; 

Θέλουμε να είμαστε κοντά σε όσους περισσότερους μικρο-επιχειρηματίες μπορούμε με τους πόρους που έχουμε. 

Το 2018 ανοίξαμε γραφείο στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να υποστηρίξουμε με πρόσβαση σε χρηματοδότηση και επιχειρηματική υποστήριξη/εκπαίδευση τους μικρο-επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος. Έκτοτε έχουν χρηματοδοτηθεί 40 εταιρίες από το υποκατάστημα αυτό που δεν περιορίζονται στη συμπρωτεύουσα μόνο, αλλά εκτείνονται στις Σέρρες, την Καστοριά, την Κομοτηνή, Δράμα. 

Στην Κρήτη κάναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να κριθεί η ανάγκη για τις υπηρεσίες που παρέχουμε, καθώς το νησί είναι η τρίτη πολυπληθέστερη γεωγραφία στην Ελλάδα με πολύ μεγάλο εύρος επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε ότι υπάρχει πράγματι έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και υψηλή ανεργία, ειδικά ανάμεσα στους νέους και στις γυναίκες. Είναι στα σχέδια του οργανισμού να επεκταθεί στο νησί με μόνιμη παρουσία και ένα τρίτο γραφείο. 

Η AFI έχει υποστηρίξει επιχειρηματικές προσπάθειες επίσης στη Χίο, τη Σάμο, το Βόλο, τη Λαμία, Μάνη, Ξυλόκαστρο, Λακωνία, Κύθηρα, Πάτρα, Βοιωτία, Εύβοια.   

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας την άψογη συνεργασία με το στρατηγικό συνεργάτη μας, τη Eurobank, το πρόγραμμα της AFI έχει επεκταθεί με συχνές επισκέψεις της ομάδας στη Βέροια, τα Γιαννιτσά, τις Σέρρες,  την Κόρινθο, τις Κυκλάδες, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. 

Τι το διαφορετικό έχετε από μια τράπεζα; Γιατί ένας επαγγελματίας/επιχειρηματίας να έρθει στην AFI;

Δείχνουμε εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και χτίζουμε προσωποποιημένες σχέσεις εμπιστοσύνης και υποστήριξης μέσω απλών και αποτελεσματικών διαδικασιών. Υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς χωρίς περιορισμό στα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Στην AFI,έχουν θέση και οι νέες επιχειρήσεις (με λιγότερα από 3 έτη λειτουργίας) και οι άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν κάνει το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα. 

Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος της επένδυσης που θέλει κάποιος να κάνει. Μπορεί να επενδύσει ο επιχειρηματίας σε υπολογιστές και μισθούς μέχρι σε γεώτρηση και σπόρους.  Η AFI δε θα ζητήσει ποτέ ποσοστό της επιχείρησης. Θέλουμε ο επιχειρηματίας να είναι πάντα ο  πρωταγωνιστής της προσπάθειας του.  Η παράλληλη εκπαίδευση κι η υποστήριξη τόσο πριν όσο και μετά τη χρηματοδότηση είναι αυτή που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά και είναι εντελώς δωρεάν.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως η AFI συγκαταλέγεται μεταξύ των μηχανισμών μικρο-χρηματοδότησης στην Ευρώπη που έχουν διακριθεί με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ορθής Συμπεριφοράς για την παροχή μικρο-χρηματοδοτήσεων και είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα με την πιστοποίηση αυτή. 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Σήμερα σε συνεργασία με τη Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα η γεωγραφική κάλυψη της χρηματοδότησης εκτείνεται στις γεωγραφικές  περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Εύβοιας, Σερρών, Κυκλάδων, Βέροιας, Καστοριάς, Κορίνθου, Κεντρικής Ελλάδας (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα) καθώς και στην Κρήτη. Να σημειώσουμε πως το γραφείο της Αθήνας υποστηρίζει και την περιοχή της Πελοποννήσου.  

Η σταδιακή κάλυψη ακόμα περισσότερων περιοχών και νομών συγκαταλέγεται στα κυριότερα στρατηγικά σχέδιά μας για το άμεσο μέλλον. Υπάρχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες στην επαρχία, και ανυπομονούμε να τις υποστηρίξουμε έμπρακτα.  

Το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει οι εκάστοτε τοπικοί φορείς, υποδηλώνει πως το έδαφος είναι γόνιμο για ενεργή δραστηριοποίηση της AFI σε ακόμα περισσότερους νομούς και για την δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών με άλλες πρωτοβουλίες που ήδη υπάρχουν εκεί.

Στόχος μας είναι σταδιακά και με προσεκτικό σχεδιασμό να γνωρίσουμε και σταθούμε δίπλα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε ακόμα περισσότερες περιοχές, αναπτύσσοντας τις συμβουλευτικές μας υπηρεσίες ακόμα και μέσω διαδικτύου. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω e-learning modules που θα καλύπτουν θέματα νομικών μορφών επιχειρήσεων, οικονομικού σχεδιασμού, χρηματοοικονομικής διαχείρισης κοκ και θα εξυπηρετήσει τους πιο απομακρυσμένους επιχειρηματίες σε αγροτικές περιοχές. 

Ποιοι σας υποστηρίζουν;  

Η AFI υποστηρίζεται από ιδιώτες φιλάνθρωπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και από  οργανισμούς όπως το Trafigura Foundation, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.  Ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η AFI βάση του ισχύοντος Ελληνικού Τραπεζικού νόμου οφείλει να συνεργάζεται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την εκταμίευση, δανειοδότηση και χρηματοδότηση επιχειρήσεων. 

Οι τραπεζικοί μας συνεργάτες είναι η Eurobank και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα μέσω των οποίων εκταμιεύονται τα δάνεια. Επίσης υπάρχει στενή συνεργασία και υποστήριξη από πληθώρα φορέων στο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε φορείς και οργανισμούς όπως το Venture Garden, Orange Grove,Found. Ation, Impact Hub Athens, American Farm School, Praksis Business and coaching centre.  Ακόμη μέσω υπηρεσιών CSE,  η AFI υποστηρίζεται έμπρακτα από την εταιρεία υπηρεσιών και λύσεων αμοιβών & παροχών PwC Greece, την εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Watt&Volt, το δικηγορικό γραφείο Παπακωνσταντίνου και την εταιρεία επικοινωνίας Gravity the Newtons. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τα γραφεία μας στην Αθήνα (τηλ: 2108256341) και την Θεσσαλονίκη (τηλ: 2310557424).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.