Editorial

Χρειάζεται ευελιξία για να διατηρηθεί η δυνατότητα πληρωμών

Τα βήματα που γίνονται  από την κυβέρνηση για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι σαφές και αποδεκτό ότι καλύπτουν ένα μέρος των απωλειών.

Προφανώς και η κουλτούρα πληρωμών είναι πάρα πολύ σημαντική. Προφανώς και η τακτική των συνεχών ρυθμίσεων που κυριαρχούσε στο παρελθόν δεν ήταν, ούτε είναι, η λύση. Αλλά, οι καιροί είναι δύσκολοι. Η ακρίβεια είναι πλέον ολοφάνερο πως δεν θα μαζευτεί εύκολα όπως παραδέχονται και οι «έξω», στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Το ίδιο ισχύει και για την άνοδο του κόστους δανεισμού, που θα συνεχιστεί.

Τα βήματα που γίνονται  από την κυβέρνηση για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι σαφές και αποδεκτό ότι καλύπτουν ένα μέρος των απωλειών.  Είναι αδύνατο να καλυφθεί πλήρως το κόστος της νέας αυτής κρίσης. Όλοι όσοι πληρώνουν οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή όποιες άλλες υποχρεώσεις έχουν, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες.

Δεν μιλάμε μόνο για αυτούς που χρωστούν, αλλά και για αυτούς που πληρώνουν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους. Χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο, ευελιξία. Ένα σχήμα διευκολύνσεων είναι αναγκαίο όχι μόνο για αυτούς που είχαν ρύθμιση και την έχασαν αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα, λόγω της νέας κρίσης. Είναι αναγκαίο ακόμη και για να διατηρεί τη ροή πληρωμών όσο διαρκεί και αυτή η νέα κρίση.

Να θυμίσουμε ότι αυτή τη στιγμή οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση σε 24 ή σε 48 δόσεις χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά  κριτήρια. Παλαιότερες ή τρέχουσες τακτικές φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) μπορούν να εξοφληθούν σε έως 24 έντοκες δόσεις, ενώ σε έως 48 μηνιαίες έντοκες δόσεις μπορούν να ενταχθούν έκτακτες φορολογικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβασης ακινήτων,  πρόστιμα κ.λ.π.).

Για τα χρέη της πανδημίας υπήρξε ρύθμιση για οφειλές προς την Εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία (έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%), ενώ οι δυο παλιές ρυθμίσεις που καλύπτουν χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2018 έφταναν στις 100 και στις 120 δόσεις.

TAGS: