Editorial

Ακριβό μου σπίτι

Προφανώς πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για όσους νοικιάζουν σπίτι ή αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, ειδικά αν έχουν πιο χαμηλά εισοδήματα. Γι’ αυτούς η θηλεία σφίγγει ακόμη πιο πολύ.

Αναμφίβολα αυτό που βάλλεται πιο πολύ το 2023 είναι το σπίτι. Γίνεται όλο και πιο ακριβό και μάλιστα με πολλούς τρόπους. Η κατοικία βάλλεται από πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο που  η αύξηση τιμών που επηρεάζει από το καλάθι του νοικοκυριού έως το κόστος ρεύματος και θέρμανσης, είναι και τα επιτόκια πού - ακολουθώντας την πορεία της ΕΚΤ  - θα αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2023.  Το ίδιο ισχύει και για το κόστος ενοικίασης ή αγοράς/ανακαίνισης κατοικίας, αν κάποιος μπορεί βεβαίως οικονομικά να κάνει μία τόσο δαπανηρή κίνηση…  

Προφανώς πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για όσους νοικιάζουν σπίτι ή αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο, ειδικά αν έχουν πιο χαμηλά εισοδήματα. Γι’ αυτούς η θηλεία σφίγγει ακόμη πιο πολύ.

Είναι βέβαιο ότι οι πρωτοβουλίες που προωθούνται ήδη από την κυβέρνηση είτε με το σχέδιο για φθηνή στέγη στους νέους, είτε με τη πλατφόρμα στήριξης των στεγαστικών δανείων ευάλωτων πολιτών, είτε με παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό είναι εντελώς αναγκαίες και θα πιάσουν τόπο. Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα αγορών και κάθε άλλη παρέμβαση περιορισμού της ακρίβειας. Αλλά είναι επίσης σαφές πως οι ανάγκες  είναι πολύ περισσότερες και για  τη στήριξη των νοικοκυριών, αλλά και για τη θωράκιση της λειτουργίας της αγοράς και για την πρόληψη νέων κινδύνων, όπως για παράδειγμα, ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων.

Γιατί, αν δεν περιορισθούν οι κίνδυνοι που προκαλεί αυτή η πολλαπλή παγκόσμια κρίση τότε όλοι θα βγουν χαμένοι. Γι’ αυτό θέλει και έγκαιρη προληπτική δράση, αλλά σύνεση από όλους και ισορροπία ανάμεσα στα «πυρομαχικά» που θα χρησιμοποιηθούν και στα «μαξιλάρια» που θα πρέπει να υπάρχουν.