Editorial

Δεν θα είναι εύκολη αυτή η μάχη

Κρίσιμοι θα είναι οι πρώτοι μήνες του 2023. Γιατί το στοίχημα θα είναι να επεκταθεί αυτή η επιβράδυνση και στα τρόφιμα.

Ο πληθωρισμός ευτυχώς αποκλιμακώθηκε, για τρίτο συνεχή μήνα. Δεν χαίρεται βεβαίως κανείς που αυξήθηκε κατά 7,2% το Δεκέμβριο, αλλά πως να το κάνουμε είναι αρκετά πιο χαμηλή η άνοδος από το 8,5% του Νοεμβρίου. Είναι σίγουρα πιο χαμηλή και από αυτή της Ευρωζώνης. Για πρώτη φορά μετά από μήνες ήταν βραδύτερη και η άνοδος στον πυρήνα του πληθωρισμού, εκτός δηλαδή των τιμών ενέργειας και τροφίμων.

Αλλά, να μην ξεχνάμε, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Η μάχη ακόμα μαίνεται και δεν θα είναι εύκολη.  Ο δείκτης επιβραδύνεται γιατί ειδικά στο κλάδο ενέργειας η άνοδος υπολογίζεται πλέον σε σύγκριση με τις ήδη υψηλές τιμές του Δεκεμβρίου το 2021.

Στο καλάθι του νοικοκυριού όμως η εικόνα είναι άλλη. Ο δείκτης για τα είδη διατροφής αυξήθηκε κατά 15,5% τον Δεκέμβριο έναντι ανόδου κατά 15% έναν μήνα πριν. Δηλαδή εδώ η άνοδος επιταχύνεται.

Κρίσιμοι θα είναι οι πρώτοι μήνες του 2023. Γιατί το στοίχημα θα είναι να επεκταθεί αυτή η επιβράδυνση και στα τρόφιμα που θα πρέπει πλέον, συγκρινόμενα με την μεγάλη άνοδο που είχαν οι τιμές έναν χρόνο πριν, να έχουν ανάλογη τάση.

Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα.  Προς το παρόν τουλάχιστον. Είναι πανευρωπαϊκό. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με 13,8% τον Δεκέμβριο. Πρέπει λοιπόν να παραμείνει εξωγενές και να μην αφήσει μόνιμες ουλές αυτή η μάχη με την ακρίβεια.