Editorial

Το φυσικό αέριο, η Γερμανία και ένα παράθυρο που ίσως ανοίγει

Η απόφαση της Γερμανίας να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% έως το τέλος Μαρτίου του 2024 πιθανότατα δεν αποτελεί ένα άμεσο «εργαλείο» για την Αθήνα και για τη λήψη ανάλογων μέτρων.

Η απόφαση της Γερμανίας να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7% έως το τέλος Μαρτίου του 2024 πιθανότατα δεν αποτελεί ένα άμεσο «εργαλείο» για την Αθήνα και για τη λήψη ανάλογων μέτρων. Και τούτο διότι στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο είναι μόνο στο 6%. 

Αποτελεί όμως για κάποιους μία ακόμη ένδειξη περί αλλαγής στάσης σε μία χώρα η οποία χαρακτηρίζεται από πολύ προσεκτική και λελογισμένη χρήση των δημοσιονομικών της πόρων. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η κίνηση της Γερμανίας προφανώς συνεπάγεται απώλεια εσόδων. Μεταφέρει λοιπόν το μήνυμα της δυνατότητας να γίνουν πιο πολλά για να διασφαλισθεί η επαρκής στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας από τη νέα λαίλαπα.  

Άλλωστε, πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα που από μόνες τους ροκανίζουν όποιο ορθολογικό δημοσιονομικό χώρο μπορούν να δημιουργήσουν τα κράτη, αν αυτά κινούνται αυστηρά στη λογική της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων.

Οι τιμές λοιπόν δείχνουν ένα δύσκολο φθινόπωρο. Επιπλέον, η απόφαση της Γερμανίας να μειώσει τον ΦΠΑ όχι για λίγους μήνες αλλά μέχρι το Μάρτιο του 2024 συνιστά παραδοχή μιας κατάστασης που δεν θα τελειώσει ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα, ούτε αναίμακτα.

Η Ελλάδα αποκτά μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας με την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Προφανώς δεν θα μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ωστόσο, ως ένα «κανονικό» κράτος της ΕΕ μπορεί, ίσως, με βάση τις νέες συνθήκες να διαπραγματευτεί περισσότερα. Ενδεχομένως και σε συνεργεία με τα άλλα κράτη του Νότου. Αν βεβαίως όντως ο Βορράς έχει αρχίσει να αλλάζει τη στάση του...

TAGS: