Editorial

Αν οι εξελίξεις με την πανδημία οδηγήσουν σε ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης, λεφτά υπάρχουν;

Mπορεί πλέον οι εμβολιασμοί να αυξάνονται, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει πια επαρκής χρόνος.

Η κατάσταση βράζει σε όλη την Ευρώπη. Νέοι περιορισμοί ανακοινώνονται ή προαναγγέλλονται. Και μπορεί πλέον οι εμβολιασμοί να αυξάνονται, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει πια επαρκής χρόνος.

Χθες, ξανά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για πανδημία ανεμβολίαστων, απευθύνοντας επίσης έκκληση για κινητοποίηση, ειδικά στα κράτη της ΕΕ που έχουν χαμηλότερες επιδόσεις, μιλώντας για μία κίνηση αλληλεγγύης.

Το ζήτημα είναι τι αλληλεγγύη θα υπάρξει από την Ευρώπη. Διότι πλέον το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στην πανδημία να οδηγήσουν σε ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης λόγω νέων περιορισμών δεν μπορεί αποκλειστεί.

Οι κυβερνήσεις προς το παρόν πορεύονται δημοσιονομικά με βάση όσα αποφασίστηκαν έναν χρόνο πριν. Οι τότε αποφάσεις ελήφθησαν όμως με βάση μία διαφορετική εικόνα για την πορεία της πανδημίας αλλά και χωρίς τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από άλλα μέτωπα όπως της ενεργειακής κρίσης.

Είναι προφανές ότι το υγειονομικό σύστημα όλων των κρατών της Ευρώπης χρειάζεται στήριξη. Ιδιαίτερα καθώς η απειλή γενικευμένων lockdown δεν είναι διόλου «κούφια». Η ελληνική κυβέρνηση άλλωστε έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό του 2022 από το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, 600 εκατομμύρια αποκλειστικά και μόνο για την υγεία. Πέραν των νέων μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα και αφορούν στο τι θα δοθεί φέτος και είναι επιπλέον όσων προέβλεπε ο Προϋπολογισμός της προηγούμενης Παρασκευής... 

Είναι επίσης δεδομένο ότι ειδικά σε κράτη σαν την Ελλάδα ή την Ιταλία η ρήση «λεφτά υπάρχουν» δεν καθησυχάζει. Προφανώς στην Ελλάδα σε «ταμειακούς» όρους λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Δημοσιονομικά όμως και γίνεται; Πως θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το έλλειμμα και το χρέος της χώρας;

Η έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης πρέπει λοιπόν να μην μένει μόνο στα λόγια, αλλά να μετουσιώνεται και σε πράξεις. Ούτως ώστε αν οι εξελίξεις δεν είναι καλές, να υπάρχει τουλάχιστον η σιγουριά ότι θα στηριχθούν αυτοί που πλήττονται για να περάσουν και αυτό το «κύμα», χωρίς να υπάρξουν την επόμενη ημέρα μόνιμες ουλές στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία.