Editorial

Προϋπολογισμός: Ο ασύμμετρος παράγων «ακρίβεια»

Μικρή στήριξη αφήνει εκτεθειμένη την αγορά και την κοινωνία, αλλά και μεγάλη στήριξη μπορεί να υποθηκεύσει την επόμενη ημέρα.

Η κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή, συνδέεται χρονικά - για μία ακόμα χρονιά - απλά με τη σχετική Συνταγματική υποχρέωση. Γιατί και φέτος κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς θα εξελιχθούν, όχι οι επόμενοι μήνες, αλλά ούτε καν οι επόμενες εβδομάδες.

Δεν είναι μόνο η πανδημία, που δείχνει τα δόντια της, οδηγώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε διάγγελμα και σε νέα περιοριστικά μέτρα για να αποφύγει το lockdown και ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Δυστυχώς, η ενεργειακή κρίση έχει πάρει «κεφάλι» και ο παράγων «ακρίβεια» που είναι το αποτέλεσμα, είναι ο νούμερο ένα ασύμμετρος παράγοντας για την πορεία της παγκόσμιας - και προφανώς της ελληνικής - οικονομίας.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις για συνεχές ράλι στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος μοιραία οδηγούν την κυβέρνηση στο σχεδιασμό νέων μέτρων στήριξης. Παράλληλα - προφανώς - με τις επιπλέον ανάγκες θωράκισης από τις ψηλές τιμές των καυσίμων.

Οι αποφάσεις για μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση το Δεκέμβριο, αλλά και το επόμενο διάστημα μέσα στο 2022 πρέπει να ληφθούν με πολύ μεγάλη προσοχή και ισορροπία. Γιατί, δυστυχώς, κανείς δεν ξέρει πότε αυτή η δίδυμη κρίση θα τελειώσει. Όπως επίσης κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στη «μάχη» που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή για τα περιθώρια που θα έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο για να μειώσει τα «χαράτσια» και να στηρίξει τα εισοδήματα, αλλά ακόμη και για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει, ούτως ώστε να οδηγηθεί ασφαλώς η χώρα σε μία επόμενη μέρα.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή. Μικρή στήριξη αφήνει εκτεθειμένη την αγορά και την κοινωνία, αλλά και μεγάλη στήριξη μπορεί να υποθηκεύσει την επόμενη ημέρα. Ας μη ξεχνάμε, και αυτός ο Προϋπολογισμός κατατίθεται με την Ελλάδα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το οποίο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί πότε ακριβώς θα λήξει...