Editorial

Τα νέα δεν είναι καλά για τον πληθωρισμό

Η κ. Λαγκάρντ το είπε χθες συγκρατημένα μεν, αλλά ξεκάθαρα. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα κοπάσουν, αλλά το φαινόμενο δεν θα είναι τόσο προσωρινό όσο αρχικά αναμενόταν.

Η κ. Λαγκάρντ το είπε χθες συγκρατημένα μεν, αλλά ξεκάθαρα. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα κοπάσουν, αλλά το φαινόμενο δεν θα είναι τόσο προσωρινό όσο αρχικά αναμενόταν. Οι εκτιμήσεις αυτές της σιδηράς κυρίας της ΕΚΤ επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής για... το μέλλον.

Στις μετρήσεις που ανακοίνωσε - επίσης χθες - η Κομισιόν για το δείκτη οικονομικού κλίματος γίνεται σαφές πως στα πιο πολλά κράτη - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - τα νέα δεν είναι καλά για τον πληθωρισμό. Ο βιομηχανικός κόσμος δήλωσε - πιο έντονα από ποτέ - ότι θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα. Καταγράφεται στην Ελλάδα αλλά και στις πιο πολλές χώρες της ΕΕ «ιστορικό υψηλό» πληθωριστικών προσδοκιών στη βιομηχανία. 

Μιλάμε, λοιπόν, ξεκάθαρα πλέον για πρόθεση ανόδου των τιμών όχι μόνο στα καύσιμα ή σε κάποια είδη, αλλά ευρύτερα στην αγορά με επιπτώσεις προφανώς και στον καταναλωτή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη αυτή η συγκυρία, αφού είναι σε εξέλιξη και μία άλλη τάση: Η άνοδος του κλίματος. Συνολικά το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται ανά την Ευρώπη και η Ελλάδα ακολουθεί με άνοδο του δείκτη τον Οκτώβριο στις 112,4 μονάδες από 109,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο.

Η ανάκαμψη είναι ακόμη στην... αρχή της. Επηρεάζεται και από το αίσθημα εμπιστοσύνης, αλλά και από την διάθεση για κατανάλωση. Είναι λοιπόν μεγάλη η ανάγκη να διατηρηθεί -όσο γίνεται- το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά, δηλαδή ο επιχειρηματικός κόσμος να νιώσει πως θα έχει βοήθεια αυτούς τους μήνες.

Αλλά και να διασφαλισθούν από τη νέα αυτή πληγή οι πολίτες, ειδικά οι πλέον ευάλωτοι.