Editorial

Έχουμε φυσικές καταστροφές, έχουμε ενεργειακή κρίση, ας προφυλαχτούμε και από κάτι

Μερικές φορές τα πράγματα είναι εκτός του ανθρώπινου ελέγχου. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα πρόληψης.

Πολλά δεινά μαζεύτηκαν τώρα τελευταία. Οι φυσικές καταστροφές δεν έχουν τέλος, η ενεργειακή κρίση είναι δεδομένο ότι θα παραμείνει για πολύ καιρό. Και, ας μην ξεχνάμε, έχουμε πανδημία. Χθες ο απολογισμός ήταν 43 νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό. Μερικές φορές τα πράγματα είναι εκτός του ανθρώπινου ελέγχου. Γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα πρόληψης.

Η χθεσινή κινητοποίηση της κρατικής μηχανής για την κακοκαιρία «Μπάλλος», μετά βεβαίως και τις καταστροφές που προηγήθηκαν, ήταν μία εμπροσθοβαρής, προληπτική, κίνηση. Με στόχο να προφυλαχθούν, αλλά και να ενημερωθούν οι πολίτες. Στο μέτωπο της πανδημίας, η πρόληψη - πέρα από τα προφανή μέτρα προστασίας - είναι ο εμβολιασμός. Ωστόσο, τα τελευταία στατιστικά δείχνουν κάμψη, και μάλιστα αισθητή, της τάξης του 50% τον Οκτώβριο για τους νέους εμβολιασμούς που καλύπτουν το 62% του γενικού πληθυσμού με μία έστω δόση.

Δεν είναι και τραγικά τα ποσοστά αυτά, αλλά δεν είναι και τα καλύτερα. Είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, με την Πορτογαλία να πρωτοπορεί με εμβολιασμένο το 86,5% του πληθυσμού, την Ισπανία με το 80% περίπου και την Ιταλία και το 70%. Προφανώς ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός. Αλλά ως το επίσημο – παγκοσμίως – μέσο πρόληψης έχει ειδική σημασία.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν η κάμψη των τελευταίων ημερών είναι παροδική ή αν δείχνει μία κόπωση. Δηλαδή μήπως πλέον μία εμβολιαστική εκστρατεία πρέπει να στοχεύσει στο σκληρό πυρήνα όσων αρνούνται - για οποιοδήποτε λόγο - αυτό το μέτρο πρόληψης; Γιατί προφανώς δεν θα πεισθούν όλοι. Αλλά οποιαδήποτε πρόληψη και προστασία καταστεί εφικτή θα είναι κέρδος. Ο χειμώνας έρχεται με αρκετά ανοικτά και μεγάλα μέτωπα. Αν μπορούμε να προφυλαχθούμε από κάτι, καλό θα είναι.