Editorial

Όταν οι υπουργοί της ΕΕ μιλάνε σε κυριολεκτικά δραματικούς τόνους... 

Η χθεσινή πρωτοβουλία των υπουργών Οικονομικών 5 κρατών της ΕΕ λέει κάτι. Ή μάλλον λέει πολλά...

Η χθεσινή πρωτοβουλία των υπουργών Οικονομικών 5 κρατών της ΕΕ να προτείνουν σχέδιο κάλυψης των ευρωπαϊκών κρατών από το ενεργειακό κόστος χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά δραματικούς τόνους λέει κάτι. Ή μάλλον λέει πολλά...

Μέσα στις πρώτες σειρές της κοινής δήλωσης των υπουργών της Γαλλίας της Ισπανίας της Τσεχίας της Ρουμανίας, αλλά και της Ελλάδος γίνεται λόγος για τιμές που έχουν αυξηθεί «δραματικά τους τελευταίους μήνες» και «αποτελούν σημαντικό και αυξανόμενο βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας». Ζητείται η εργαλειοθήκη πολιτικών ώστε να συντονιστούν τα εθνικά μέτρα «για άμεση αντίδραση στις δραματικές κατακόρυφες αυξήσεις τιμών»... 

Είναι ενδιαφέρον ότι το ύφος της επιστολής κινείται σε αρκετά διαφορετικούς τόνους από αυτούς που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών προχθές μετά το Eurogroup. Όταν μίλαγαν για ένα φαινόμενο το οποίο προς το παρόν συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως προσωρινό.

Είναι ενδιαφέρουσα και η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης της επιστολής. Λίγες ώρες πριν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος για το ίδιο θέμα. Οι οποίοι απευθύνονται με τη σειρά τους στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ώστε να υπάρξει μία πρώτη απόφαση.

Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται είναι γιατί υπήρξε αυτή η ανάγκη χρήσης δραματικών τόνων από τους υπουργούς Οικονομικών (στους οποίους σημειωτέον περιλαμβάνεται και ο Μπρούνο Λε Μερ που έχει ήδη κάνει σαφή τη θέση του).

Σημειώνεται ότι ήδη κάποια πράγματα έχουν καθυστερήσει. Για παράδειγμα η περίφημη «εργαλειοθήκη» θα έπρεπε να έχει ήδη ανακοινωθεί, ενώ χθες οι υπουργοί μίλησαν για απόφαση σε δύο στάδια ένα τώρα, και ένα το Δεκέμβριο.

Η σημερινή ατζέντα των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ υπενθυμίζεται πως περιλαμβάνει και τις προτάσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πολωνίας για μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάσχεση του ράλι των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι προτάσεις εστιάζουν σε παρεμβάσεις στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS), όσο και στην προοπτική ανάπτυξης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου μέσω μιας κεντρικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας, ώστε να δοθεί μία πανευρωπαϊκή «απάντηση» στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. 

Την ίδια στιγμή, εν αναμονή βρίσκεται η κατάρτιση από την Κομισιόν της «εργαλειοθήκης» μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που σύμφωνα με την Επιτροπή θα συμπεριλαμβάνει μία ευρεία γκάμα μέτρων που μπορούν να εφαρμόσουν οι χώρες-μέλη, τα οποία δεν παραβιάζουν τους κανόνες της κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς.

Αυτό λοιπόν που μένει να φανεί είναι αν αυτή τη φορά οι αποφάσεις θα ληφθούν στην ώρα τους και όχι με τη γνωστή ετεροχρονισμένη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο παρελθόν. Για να τηρηθούν οι ισορροπίες. Γιατί δεν μπορείς να μην πιστέψεις τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όταν σου μιλάνε για ένα δραματικό πρόβλημα.

Και βέβαια θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην εγχώρια οικονομία το επόμενο διάστημα. Πότε, πώς και σε ποιο βαθμό θα καλυφθεί και η αγορά και η κοινωνία από τη νέα αυτή κρίση. Δεδομένων και των δημοσιονομικών περιορισμών πού συνεχίζει να υφίσταται η Ελλάδα...