Editorial

Μία ακόμη νάρκη για τα κρατικά ταμεία

Ο λόγος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Ο καπνός που σήκωσαν οι πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά και η αναστάτωση που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία και η έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων έχει αφήσει προσωρινά στο περιθώριο μία ακόμη «νάρκη» για τα κρατικά ταμεία. Ο λόγος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Τίποτα προφανώς σε αυτό το πεδίο δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσουν στην ανάγκη κάλυψης - έστω και σε βάθος χρόνου - δαπάνης της τάξης των 4- 4,5 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως  το Ελεγκτικό Συνέδριο παρέπεμψε στην Ολομέλειά του τρία προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν διεκδικήσεις συνταξιούχων του δημοσίου, οι οποίες ενδέχεται να ξεπερνούν και τα 2 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται να ξεκλειδώσει αναδρομικά επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από μνημονιακές περικοπές στις επικουρικές και στα Δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016).

Βλέπουμε λοιπόν ότι τα προβλήματα δεν σταματούν. Σκιές του παρελθόντος έρχονται να επιβαρύνουν τα νέα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μαζεύει προτάσεις για μέτρα ελάφρυνσης της εργασίας και του επιχειρηματικού κόσμου, επαναλαμβάνοντας ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Καθώς λοιπόν τα μέτωπα είναι πολλά και οι ισορροπίες λεπτές, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν. Είτε είναι εργαζόμενος, είτε είναι επιχειρηματίας, είτε μετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι ευθύνες εκτείνονται από την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας και την προστασία του περιβάλλοντος, έως τη χρήστη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την έγκαιρη προώθηση και εφαρμογή τον κινήσεων που πρέπει να γίνουν για τη θωράκιση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη διασφάλιση ότι τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ελλάδα 2.0 θα πιάσουν τόπο.

Για να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με μνημονιακού τύπου μέτρα. Σαν κι αυτά που στοιχειώνουν ακόμη και σήμερα, με πολλούς τρόπους, την οικονομία και την κοινωνία μας.