Editorial

Η έκκληση Αρβελέρ, η τρίτη δόση και οι... άλλοι

Προφανώς είναι κατανοητοί οι φόβοι και οι αναστολές όσων δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να περάσουν την πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου.

Αν ήμασταν μία άλλη χώρα, πραγματικά «Δυτική», πιθανότατα η Ελληνίδα διανοούμενος και πρώην Πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ θα είχε άλλη θέση στην ελληνική δημόσια σκηνή. Τι να πούμε. Ίσως είναι πολύ μεγάλο εκτόπισμα της για να γίνει ανεκτό από τα ελληνικά δεδομένα.

Παρ' όλα αυτά έχει σίγουρα σημασία ο λόγος της. Χθες λοιπόν απεύθυνε έκκληση προς όλους. «Εμβολιαστείτε το ταχύτερο, για να προστατεύσετε τη ζωή την δική σας και αυτών που αγαπάτε, και για να σώσουμε την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας», είπε.

Η έκκλησή της συνέπεσε με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την 3η δόση προς τις ευπαθείς ομάδες. Προς όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Κάνεις βεβαίως δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να εμβολιαστεί. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Επίσης, προφανώς είναι κατανοητοί οι φόβοι και οι αναστολές όσων δεν έχουν αποφασίσει ακόμα να περάσουν την πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου.

Αλλά, το αίσθημα ευθύνης,  όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας αλλά και απέναντι στον συνάνθρωπο, είναι μία ένδειξη ανθρωπιάς και πολιτισμού. Είναι επίσης και μία αναγκαιότητα για να μην έρθουν χειρότερες ημέρες στην πολύπαθη ελληνική οικονομία και κοινωνία.