Editorial

Το πακέτο της ΔΕΘ και τα διλήμματα πανδημίας και κλιματικής αλλαγής

Στο «λογαριασμό» όσων θα πρέπει να καλυφθούν θα πρέπει να βάλουμε και τις αμυντικές δαπάνες.

Κακά τα ψέματα. Άμα τάξεις κάτι δεν μπορείς να το πάρεις εύκολα πίσω. Εν προκειμένω αυτό ισχύει για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων.  

Αυτές τις ημέρες λοιπόν παραδοσιακά οι κυβερνήσεις πύκνωναν τις συσκέψεις τους προκειμένου να οριστικοποιήσουν το πακέτο της ΔΕΘ. Σε αυτό το πακέτο τα «φώτα» από την κοινωνία και από τον επιχειρηματικό κόσμο στρέφονται στις δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις από τα βαρίδια των μνημονίων. Ελαφρύνσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να επανέλθει  η αγορά από τη δίνη της κρίσης.

Ωστόσο, φέτος στους περιορισμούς της πανδημίας  (σ.σ. προφανώς και της ενισχυμένης εποπτείας που εξακολουθεί να ισχύει), προστέθηκαν νέα «βάρη». Συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δηλαδή με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, αλλά και με το πακέτο παρεμβάσεων (από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους) για την αποκατάσταση, την πρόληψη αλλά και για όσα πιθανότατα… έπονται: τις πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Στο «λογαριασμό» όσων θα πρέπει να καλυφθούν θα πρέπει να βάλουμε και τις αμυντικές δαπάνες. Αλλά και ότι μπορεί να σημάνει μία νέα έκρηξη στο προσφυγικό...

Συνεπώς, φέτος τα διλήμματα είναι και πολλά και μεγάλα για την οικονομική πολιτική που θα ασκηθεί το επόμενο διάστημα. Η ώρα των ανακοινώσεων πλέον είναι κοντά. Δεν είναι μόνο το «ραντεβού» για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Είναι και ο νέος προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου και θα πρέπει να περιγράψει (με τη βούλα των θεσμών) την πολιτική της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Τηρώντας πάρα πολύ λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στις διαφορετικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και των κρατικών ταμείων.

Τα διλήμματα είναι λοιπόν πολλά και μεγάλα. Και το μόνο σίγουρο είναι ένα: όσο πιο πολλά έχεις, τόσο πιο πολλά μπορείς να μοιράσεις.

Για να «έχει» όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει ένα νέο lockdown (που θα την αναγκάσει σε νέα μέτρα στήριξης αλλά και θα προκαλέσει νέες πιέσεις στην οικονομία) και να κάνει την καλύτερη δυνατή οικονομική διαχείριση σε επίπεδο επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων αλλά και νοικοκυρέματος των εσόδων και των δαπανών της.

Κοντοζυγώνει και ο απολογισμός αλλά και οι αποφάσεις….