Editorial

Editorial: Αυτή η χώρα πληρώνει πολλά λάθη

Για μία ακόμα φορά, την ώρα της καταστροφής φαίνεται η  «έλλειψη». Προφανώς ότι προετοιμασία και πρόληψη και να έχει κάποιος κάνει μπορεί να μην είναι αρκετή.

Από τον καιρό των «ΚΠΣ», του «Ταμείου Συνοχής», αλλά και προφανώς στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ που συνεχίζονται,  τα κονδύλια για δράσεις πυροπροστασίας και για την προφύλαξη γενικότερα από φυσικές καταστροφές ήταν πολλά. Αλλά συνήθως τα εν λόγω κονδύλια δεν είναι αυτό που λέμε «πρωταθλητές» απορρόφησης.

Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν οι καθυστερήσεις σε διαγωνισμούς και έργα οδηγούσαν σε αναθεωρήσεις προϋπολογισμού και σε «μεταφορά» των χρημάτων σε άλλα προγράμματα για να μην πάνε «χαμένα». Δηλαδή για να μην μείνουν στα ταμεία των Βρυξελλών… Μιλάμε για απλά έργα δασοπροστασίας ή ανάπλασης αλλά και για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού. Για αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη – δυστυχώς – και αυτές τις ημέρες η Ελλάδα.

Για μία ακόμα φορά, την ώρα της καταστροφής φαίνεται η  «έλλειψη». Προφανώς ότι προετοιμασία και πρόληψη και να έχει κάποιος κάνει μπορεί να μην είναι αρκετή. Η φύση άλλωστε είναι παντοδύναμη. Το σίγουρο είναι όμως πως όσο πιο πολλά εφόδια έχεις, τόσο πιο πολλές είναι οι πιθανότητες να μετριαστούν οι πληγές. Και κυρίως να μη χαθούν ζωές…

Είναι μία ευκαιρία τα έργα του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα οδεύσουν για δράσεις στήριξης της χώρας από φυσικές καταστροφές να συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης. Είναι θετική η δέσμευση της κυβέρνησης πως θα ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα οι εν λόγω επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Να το δούμε λοιπόν να γίνεται. Αλλά και να συνοδεύεται από ανάλογη κινητικότητα στα κονδύλια που υπάρχουν ή θα δοθούν από το νέο ΕΣΠΑ μέσω – κυρίως – περιφερειών, αλλά και «κεντρικά» στα αρμόδια υπουργεία και από άλλα εργαλεία της ΕΕ. 

Γιατί κανένας διαθέσιμος πόρος δεν πρέπει πλέον να πηγαίνει χαμένος. Γιατί πρέπει να πάψουμε κάποτε να πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και να μετανιώνουμε για όσα δεν έγιναν.