Editorial

Editorial: Η αγορά πρέπει να πάρει μία ανάσα

μάχη της επιβίωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. 

Η επιτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της έγκρισης των νέων επενδυτικών πακέτων δίνει μία ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον. Αναμφισβήτητα τα 30,5 δισ. ευρώ του Ελλάδα 2.0 αλλά και τα 21 δισ. του νέου ΕΣΠΑ θα συνδράμουν στην επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ανάπτυξης. Έτσι, στο μέλλον, το όφελος θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία. Ακόμα και σε αυτούς που δεν θα μετέχουν άμεσα στις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα εν λόγω κονδύλια.

Το παρόν όμως είναι μία άλλη υπόθεση. Η μάχη της επιβίωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη. Το κρίσιμο στοίχημα της αποσωλήνωσης της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης γίνεται σε υγειονομικές συνθήκες που δεν ήταν οι αναμενόμενες. Και τούτο αποδεικνύεται και από τη χθεσινή νέα άνοδο των κρουσμάτων πάνω από το όριο των 3.000. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η αγορά πρέπει να πάρει μία ανάσα. Πρέπει να μπορεί να κάνει το «κουμάντο» της έως ότου οδηγεί η χώρα στο ξέφωτο. Προφανώς οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να πληρωθούν. Αλλά, με έναν τρόπο ανεκτό και δίκαιο.

Η ρύθμιση οφειλών για όσους είναι πληττόμενοι είναι, κατά συνέπεια, απολύτως αναγκαία. Προφανώς, η διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών είναι σημαντική. Αλλά προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων και των πολιτών που λαβώθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα και συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες μη κανονικές.

Οι αποφάσεις λοιπόν στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς που κορυφώνονται αυτές τις ημέρες πρέπει να είναι τέτοιες που να ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τους επόμενους μήνες, αλλά και χρόνια. Αφού ο δρόμος προς την ανάκαμψη,  περνά μέσα από το πεδίο μάχης για την επιβίωση.