Editorial

Editorial: Εμβολιασμός ή τανκς

Αν το παιχνίδι χαθεί, αν δεν χτιστεί το τείχος ανοσίας, η χώρα θα μπει σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια και όχι μόνο στενά υγειονομικού χαρακτήρα.

Με την πτώση της χούντας πριν από 47 χρόνια ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει το αλησμόνητο «Καραμανλής ή τανκς» συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική συμφιλίωση και στην εγκαθίδρυση της στέρεης δημοκρατίας της μεταπολίτευσης.

Ήταν ο αριστερός Μίκης Καραμανλικός; Όχι φυσικά. Είχε όμως πλήρη αντίληψη του ρόλου και της ευθύνης του ως ηγετική προσωπικότητα όχι μόνο της αριστεράς αλλά ολόκληρης της δημοκρατικής Ελλάδας να καταλαγιάσουν πάθη και κομματικές αντιπαλότητες προκειμένου να βρει στο πρόσωπο του Καραμανλή έναν πόλο σταθερότητας και πυγμής η χώρα που έβγαινε από μία μεγάλη περιπέτεια. Και για να μην ξαναμπεί πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, σε νέα περιπέτεια...

Παραφράζοντας λοιπόν τα λόγια του Μίκη αλλά όχι και την ανάγκη συναίνεσης και υπευθυνότητας που έκρυβαν, όσο και αν ακουστεί υπερβολικό, βρισκόμαστε σε μία μείζονος σημασίας εθνική πρόκληση. Αν το παιχνίδι χαθεί, αν δεν χτιστεί το τείχος ανοσίας, η χώρα θα μπει σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια και όχι μόνο στενά υγειονομικού χαρακτήρα. Θα είναι και οικονομική περιπέτεια καθώς αν η πανδημία διαχυθεί εκ νέου θα αναστείλει ίσως και οριστικά τις δυνατότητες ανάκαμψης και ανάπτυξης ενώ προφανώς και δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για παράταση μέτρων στήριξης.

Θα είναι όμως και κοινωνική περιπέτεια καθώς ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αντιπαλότητες μεταξύ εμβολιασμένων και σκεπτικιστών και οι τόνοι στα social media κυρίως έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Αν αυτό το κλίμα συνεχιστεί δυστυχώς ο διχασμός δεν θα είναι πολύ μακριά. Και η Πολιτεία είναι αναγκασμένη να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτή τη φορά το αντίδοτο στην πανδημία δεν μπορεί να είναι η καραντίνα. Είναι ανέφικτο. Το αντίδοτο είναι ο εμβολιασμός. Και γι' αυτό ακριβώς, πρέπει να γίνει κάθε σοβαρή προσπάθεια, με αξιοπιστία και χωρίς μισόλογα και λανθασμένες πρακτικές που ενισχύουν τα σενάρια συνομωσίας να ενημερωθεί σφαιρικά και να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα και πειθώ όλες οι τυχόν απορίες και εμμονές.

Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω ότι είναι ώρα ευθύνης και για την κοινωνία, όχι μόνο την Πολιτεία. Ο Μίκης τότε ανησυχούσε για πραγματικά τανκς αν δεν υπήρχε συναίνεση. Σήμερα στο δίλημμα «εμβολιασμός ή τανκς», τα τανκς είναι απλώς μία μεταφορά, αλλά με εξίσου καταστρεπτικές συνέπειες.