Editorial

Editorial: Το ηχηρό καμπανάκι της πανδημίας και η υποχρέωση αποφυγής ενός διχασμού

Το καμπανάκι όμως αυτό είναι ηχηρό όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους αλλά πρωταρχικά για την οικονομία.

Το καμπανάκι είναι ηχηρό. Και μπορεί μέχρι τώρα να υπήρχαν προσδοκίες ή ελπίδες περί του αντιθέτου, όμως φαίνεται ότι η χώρα τείνει και πάλι να διολισθήσει προς τη δίνη των συνεπειών της πανδημίας. Το μήνυμα από τα 800 και πλέον κρούσματα που θα είναι προφανώς περισσότερα στη συνέχεια μια και τις Δεύτερες πάντα τα μεγέθη είναι μικρότερα λόγω των συνθηκών της διενέργειας των τεστ, δεν προμηνύει τίποτε το αισιόδοξο.

Το καμπανάκι όμως αυτό είναι ηχηρό όχι μόνο για υγειονομικούς λόγους αλλά πρωταρχικά για την οικονομία. Θα πείτε ίσως ότι δεν συζητάμε πλέον για καθολικά lockdown ότι και αν συμβεί. Μακάρι να αρκούσε αυτό. Διότι δυστυχώς δεν αρκεί να μην… κλείσουμε για να κινηθεί η οικονομία, η αγορά. Συνεκτιμώντας δε ότι ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες ανησυχίες από το ορατό τέλος της επιδοματικής πολιτικής, των αναστολών πληρωμών, της κάθε είδους προστασίας οφειλετών και επιχειρηματικά αναξιοπαθούντων.

Όσοι γνωρίζουν καλά ότι η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για να κινηθεί η αγορά, αναγνωρίζουν ήδη σημάδια αναστροφής της ψυχολογίας, καθώς όλο και περισσότεροι αναμένουν νέες περιπέτειες, νέα περιοριστικά μέτρα, έστω τοπικού χαρακτήρα, νέα εσωστρέφεια. Το καλοκαίρι και η ανάγκη εκτόνωσης λόγω της βαθιάς κόπωσης της κοινωνίας δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά. Και κακά τα ψέματα, όση αισιοδοξία και αν βγάζουν ορισμένοι άνθρωποι του τουρισμού, το παραγόμενο αποτέλεσμα δεν επαρκεί για να καλύψει τα κενά.

Μοιραία, αν προκύψει νέα επιδείνωση, κάτι που φυσικά όλοι απευχόμαστε, στην κρίση της κοινωνίας θα περάσει εκ νέου η κυβερνητική στρατηγική. Και παρά τις διαφορές με το περσινό καλοκαίρι, θα γίνουν παραλληλισμοί, θα ανασυρθούν προβληματικές στρατηγικές. Εκείνο όμως που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι ένας διχασμός της κοινωνίας. Το αναφέρω διότι ενδεχομένως να φαίνεται δελεαστικό επικοινωνιακά να πέσει το βάρος στην ατομική ευθύνη. Δεν πρέπει να ζήσουμε μία σύγχρονη… εικονομαχία γύρω από τον εμβολιασμό. Και ας έχει το μεγαλύτερο δίκιο με το μέρος της, κατά την ταπεινή μου γνώμη τουλάχιστον, η πλευρά που υποστηρίζει τον γενικό -ει δυνατόν- εμβολιασμό. Θα έχουμε πολλά να χάσουμε σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση…