Editorial

Με το βλέμμα στις φοροελαφρύνσεις της μετά covid ημέρας

Η πρώτη επίσημη πρόβα για το τι μας περιμένει κατά τη μετά πανδημίας εποχή έρχεται μέσα στην εβδομάδα, με την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Η πρώτη επίσημη πρόβα για το τι μας περιμένει κατά τη μετά πανδημίας εποχή έρχεται μέσα στην εβδομάδα, με την κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Δηλαδή του νέου πολυετούς προϋπολογισμού.

Χαράσσει τη διαδρομή που οδηγεί μακριά από τα ελλείμματα και από την ελαστική δημοσιονομική πολιτική η οποία διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας. Στοχεύει σε πλεονάσματα τα οποία - αν διασφαλισθούν - οδηγούν στην επιστροφή σε συνθήκες «κανονικότητας». Οδηγούν και στην υποχρέωση υλοποίησης της πολιτικής της μείωσης φόρων και εισφορών. Δηλαδή στην πραγμάτωση του προγράμματος της κυβέρνησης. Ενός προγράμματος με το οποίο άλλωστε εξελέγη…

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία με την λαϊκή εντολή για μείωση των υπέρογκων βαρών που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων ετών. Και κυρίως η φορομπηχτική πενταετία του Σύριζα. Βεβαίως αυτή η πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών είχε ξεκινήσει πριν ξεσπάσει η Πανδημία.  Και είναι πολύ λογικό το γεγονός πως διεκόπη για να δώσει χώρο για μέτρα στήριξης. Μετά την Πανδημία όμως επιστρέφουμε στην πραγματική πολιτική και όχι σε μία κατά συνθήκη πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των επόμενων μηνών.

Εξαρτάται βέβαια από την πορεία των υγειονομικών συνθηκών. Εξαρτάται όμως και από την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων και του πλέγματος επενδύσεων που δημιουργεί το Ελλάδα 2.0, το νέο ΕΣΠΑ και οι υπόλοιπες κινήσεις που πρέπει να γίνουν. Για να διασφαλισθεί ότι την μετά πανδημίας εποχή θα γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Άλλωστε, πλέον το τοπίο αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν πανευρωπαϊκά πιθανότατα θα αλλάξει.Ίσως όχι εντυπωσιακά, αλλά δεν θα μείνει ως έχει. Τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να είναι λίγο πιο χαμηλά. Και οι ρήτρες μείωσης του χρέους λίγο πιο ελαστικές.

Το σίγουρο είναι πως και οι πολίτες αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ανάγκη από αυτό το μήνυμα της μείωσης των βαρών. Με σταθερό, μόνιμο και διάφανο τρόπο. Για να αποφασίσει ο ιδιώτης να καταναλώσει και ο  επιχειρηματίας να επενδύσει.  Για να μπορέσει επιτέλους η Ελλάδα να επιστρέψει πραγματικά σε συνθήκες κανονικότητας μετά από αυτή στην πολυετή περιπέτεια.