Editorial

Editorial: Ένα Σχέδιο… καταδικασμένο να πετύχει

Η παρουσία της επικεφαλής της Κομισιόν μεταφέρει το «μήνυμα» και προς το εξωτερικό: Ότι κάτι αλλάζει.

Με την έλευση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα, επισημοποιείται και πανηγυρικά πως το Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ θα είναι ένα από τα πρώτα Σχέδια Ανάκαμψης ανά την Ευρώπη τα οποία θα εγκριθούν. Η επιτυχία είναι αναμφισβήτητα μεγάλη και η παρουσία της επικεφαλής της Κομισιόν μεταφέρει το «μήνυμα» και προς το εξωτερικό: Ότι κάτι αλλάζει.

Ένα μήνυμα που έχει ειδική σημασία αφού την ίδια μέρα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με τα «απόνερα» της ελληνικής κρίσης. Θα επικυρώσουν τη 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης λοιπόν ξεκινά με ορμή. Διεκδικώντας πλέον την προκαταβολή των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο.

Βεβαίως είναι καλό να θυμόμαστε και τα... άλλα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν φτάνει μόνο ένας επιτυχής σχεδιασμός. Απαιτείται ταχεία και σωστή εφαρμογή. Το στοίχημα είναι μεγάλο και τα λεφτά είναι πολλά: τα 30,5 δισ. ευρώ επιχειρείται να μοχλεύσουν συνολικά 57 δισ. επενδύσεων. Στηρίζοντας την ανάκαμψη της Ελλάδος και από την πανδημία αλλά και τα χρόνια της κρίσης που προηγήθηκαν.

Αλλά, το σχέδιο έχει όρους και απαιτήσεις. Έχει εκατοντάδες ορόσημα και στόχους που πρέπει να τηρηθούν για να έρθουν οι «δόσεις». Έχει πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που απαιτεί διπλασιασμό της «παραγωγής» έργων στην Ελλάδα. Και σε αντίθεση με το ΕΣΠΑ δεν επιτρέπονται ούτε οι παρατάσεις ούτε οι αλλαγές σχεδιασμού. Αν υπάρχει αστοχία, θα καλυφθεί η δαπάνη από κρατικό χρήμα... 

Με άλλα λόγια το Σχέδιο είναι «καταδικασμένο» να πετύχει. Η Επιτροπή λοιπόν στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή προσπάθεια. Αλλά, όταν οι πανηγυρισμοί παύσουν, θα πρέπει να σηκωθούν τα μανίκια...