Editorial

Η ώρα του μεγάλου στοιχήματος, των προσδοκιών και των ρίσκων

Το... boost που παίρνει η χώρα ψυχολογικά και επικοινωνιακά είναι έως και θεαματικό στο συγκεκριμένο momentum.

Αρχίζει με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος. Με προσδοκίες μεν αλλά και με ρίσκα. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι μετά τα πολλά καλά λόγια που ακούστηκαν αυτές τις μέρες για τις δυνατότητες του restart της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και από τους πιο δύσκολους συνομιλητές όπως ο Ρέγκλινγκ, το... boost που παίρνει η χώρα ψυχολογικά και επικοινωνιακά είναι έως και θεαματικό στο συγκεκριμένο momentum. Βεβαίως άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις, όπου πράξεις οι επενδύσεις, η ενίσχυση του ΑΕΠ, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα το άμεσο στοίχημα που θα κρίνει πολλά είναι το άνοιγμα του τουρισμού. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Γιατί το άνοιγμα για ξένους και ντόπιους σημαίνει και σχετική αν όχι μεγάλη ελευθεριότητα. Πέρυσι, αυτό το... ισοζύγιο δεν βγήκε σε δεύτερη φάση σε καλό. Οδήγησε σε δύσκολο φθινόπωρο και ακόμα δυσκολότερο χειμώνα. Το περσινό άνοιγμα του τουρισμού δεν κρίνεται επιτυχημένο. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Πέρυσι ήρθαν πολύ λιγότεροι -ελπίζουμε- σε σχέση με φέτος. Βεβαίως έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και διεθνώς αλλά και εδώ και υπάρχει ένα τοίχος προστασίας που θα γίνεται προοδευτικά υψηλότερο. Όμως από την άλλη πλευρά οι εισροές θα είναι πολυπληθέστερες, ο έλεγχος όχι και τόσο εύκολος από ένα σημείο και μετά, οι εσωτερικές μετακινήσεις ζωηρότερες μετά την κόπωση από τα μακροχρόνια περιοριστικά μέτρα. Πέρυσι ωστόσο η χώρα είχε σχεδόν μηδενικά κρούσματα όταν άνοιξε τα σύνορά της. Ενώ σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, περί τους 680 διασωληνωμένος και πάνω από 50-60 θύματα τη μέρα. Πολύ πιο δύσκολο... lead in έχει φέτος το καλοκαίρι.

Είναι πάντως σημαντικό να πετύχει το άνοιγμα. Το προσδοκούν οι επιχειρηματίες, το προσδοκά η κοινωνία, το ελπίζει το Μαξίμου. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το φθινόπωρο θα έρθει σε μία υψηλή ψυχολογία και θα είναι πιθανότατα περίοδος σημαντικών εξελίξεων, οικονομικών και πολιτικών. Αν κάτι στραβώσει μπορεί να έχουμε ανατροπές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε και θα μείνουμε στο καλό σενάριο.