Editorial

Πατέντες εμβολίων: Το ηθικό, το δίκαιο... και οι προεκτάσεις

Είναι ηθικά σωστό να απελευθερωθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά της COVID; Αναμφισβήτητα ναι. Είναι όμως δίκαιο για τις φαρμακευτικές εταιρείες να απελευθερωθούν οι πατέντες; Πιθανόν όχι.

Είναι ηθικά σωστό να απελευθερωθούν οι πατέντες για τα εμβόλια κατά της COVID; Αναμφισβήτητα ναι. Είναι, όμως, δίκαιο για τις φαρμακευτικές εταιρείες να απελευθερωθούν οι πατέντες; Πιθανόν όχι. Μεγάλη συζήτηση όμως... Και με πολλές διαφορετικές απόψεις. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα ληφθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου θα είναι ιστορικές. Και ενδεχομένως θα αλλάξουν όλη την πολιτική που σήμερα ισχύει γύρω από τις πατέντες των φαρμάκων και την έρευνα. 

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν έριξε τη βόμβα τασσόμενος στο πλευρό του κινήματος για την άρση των πατεντών, σίγουρα βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή. Η οποία μπορεί σε αυτή τη φάση να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία δικαιολογεί έκτακτα μέτρα και αποφάσεις, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν πολλές προεκτάσεις. Γιατί πατέντες ίσον καινοτομία και προηγμένη τεχνολογία που προέκυψε από εξαιρετικά δαπανηρές έρευνες. Και μπορεί στην περίπτωση των εμβολίων να υπάρχει ένας ουσιαστικός ανθρωπιστικός παράγοντας και η ανάγκη δημιουργίας σοβαρών αναχωμάτων στην πανδημία με την ταυτόχρονη άρση της απίστευτης ανισότητας μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Κάποιοι όμως πιο... πονηροί, πιο... κυνικοί και ενδεχομένως και λίγο πιο ψιλιασμένοι, μιλούν για μία «κερκόπορτα» ολικής ανατροπής σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι τεχνολογικής εξέλιξης. Σε μία εποχή που τα επιστημονικά επιτεύγματα εξελίσσονται με θεαματικούς ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα - όχι ασφαλώς μόνο τον τομέα της Υγείας - και που ο αγώνας ταχύτητας μεταξύ κρατών και μεταξύ βασικών παικτών είναι σφοδρός και αμείλικτος. 

Ουδείς σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να ταχθεί απέναντι στο αίτημα για διάχυση της αντιμετώπισης της πανδημίας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και η απελευθέρωση των πατεντών, αν και οι φαρμακοβιομηχανίες εγείρουν αντίθετες εκτιμήσεις, θα ωφελήσει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε υπάρχει και το επιχείρημα της αθρόας κρατικής και υπερεθνικής χρηματοδότησης για την επίσπευση της έρευνας για το κοινό όφελος. Η πίεση που ασκεί η αμερικανική παρέμβαση, παρά την συνήθη καθυστερημένη και νωθρή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύσκολα θα αγνοηθεί. Το ηθικά σωστό έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει. Στο τέλος της ημέρας, ο ανθρωπισμός, ανάμεικτος με συμφέρον -γιατί όσο περισσότερο καλπάζει η πανδημία στις φτωχές χώρες, τόσο υπάρχει ο κίνδυνος ύπαρξης πιο φονικών μεταλλάξεων - μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα εποχή. Τις προεκτάσεις θα τις δούμε στην πορεία...

ΥΓ: Όσο για τον εγχώριο καυγά Μαξίμου - Σύριζα και την.. κολοκυθιά για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα να αρθούν οι πατέντες, ο Κυριάκος ή ο Αλέξης, να με συμπαθάτε αλλά δεν είναι καθόλου σοβαρά πράγματα αυτά...

TAGS: