Editorial

Η κοινή λογική και το «παράθυρο» του φθινοπώρου

Οι αργίες πάντα δίνουν χρόνο για σκέψη και συζήτηση.

Επιτρέψτε μου να μοιραστώ ορισμένες σκέψεις για πιθανές πολιτικές εξελίξεις φέτος, με βάση όχι πληροφορίες ή διαρροές, όχι βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις και... γραμμές, αλλά την κοινή λογική και την πορεία των πραγμάτων όπως σήμερα φαίνεται. Χωρίς πολλή ανάλυση. Έτσι απλά...

- Η κυβέρνηση μετά από έναν δύσκολο χειμώνα κατά τον οποίο αμφισβητήθηκε έντονα η στρατηγική και η αποτελεσματικότητά της σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας αρχίζει να βελτιώνει και πάλι την εικόνα της. Η ικανοποιητική οργάνωση στο θέμα των εμβολιασμών δεδομένης της δυσκολίας του εγχειρήματος διεθνώς δίνει και πάλι θετικούς πόντους.

- Οι προσδοκίες από τον τουρισμό και το άνοιγμα της αγοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας, μπορεί να μην αγγίζουν -πώς θα μπορούσαν άλλωστε...- την προ πανδημίας περίοδο, αλλά σε σχέση με το περσινό δραματικό καλοκαίρι η διαφορά θα είναι εμφανής. Και σίγουρα εκτός από τον εισαγόμενο τουρισμό θα κινηθεί καλύτερα σε σχέση με πέρυσι και ο εσωτερικός τουρισμός. Και ως ανάγκη του κόσμου να ξεδώσει μετά από σχεδόν έναν χρόνο κλεισίματος...

- Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης όπως δείχνουν και τα πρόσφατα μέτρα, ποντάροντας διαρκώς στην υπενθύμιση της διαφοράς αντιμετώπισης της ευρείας αυτής κοινωνικής ομάδας σε σχέση με τα πεπραγμένα του Σύριζα.

- Αντίστοιχα προσπάθεια στήριξης καταβάλλεται και προς τους συνταξιούχους αλλά και εκείνους που έχουν αιτηθεί συνταξιοδότηση. Και ειδικά σε αυτή την τελευταία πολύπαθη ομάδα υπάρχει σημαντική μέριμνα.

- Τα μέτρα στήριξης μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας συνεχίζονται, ίσως και πέραν των αρχικών εκτιμήσεων αντοχής του συστήματος.

- Το σχέδιο ανάκαμψης δημιουργεί μία ευφορία προσδοκιών για δουλειές και ανάπτυξη, η οποία άλλωστε ήδη έχει προκαλέσει ζυμώσεις και ανακατατάξεις σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο.

- Όλα αυτά όμως τα παραπάνω, σήμερα υλοποιούνται σε φάση μη κανονικότητας, η οποία επιτρέπει εκτροπή από δημοσιονομική πειθαρχία και άλλες υποχρεώσεις.

- Επίσης, το άνοιγμα της αγοράς, οι νέες εργασιακές συνθήκες, η αμφίβολη επιβίωση σε όχι μακρινό ορίζοντα αρκετών μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν κάποια στιγμή λήξουν τα δανεικά και οι αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων, μπορεί να αλλάξουν εκ νέου το τοπίο.

- Οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων θα είναι πιο δύσκολο να καταρτισθούν από τους τρέχοντες.

- Οι μεγάλες επενδύσεις και δουλειές που σήμερα σχεδιάζονται με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης θέλουν προφανώς καθαρό πολιτικό ορίζοντα για να υλοποιηθούν απρόσκοπτα.

- Η αντιπολίτευση σήμερα δεν δείχνει ικανή όχι να συγκινήσει αλλά ούτε να αρθρώσει έναν στοιχειωδώς σοβαρό αντίλογο με προτάσεις και σχέδια πέραν μίας μάλλον βαρετής επανάληψης ενός μοτίβου άρνησης και λαϊκισμού. Και δείχνει να μην μπορεί να εξελιχθεί και να αποτινάξει βαρίδια.

- Πληθαίνουν οι φήμες που μιλούν για ανασχηματισμό ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για ακόμη περισσότερους ενδεχομένως - κάποιοι βάζουν στο τραπέζι και τα ελληνοτουρκικά - με βάση την κοινή λογική είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο πρωθυπουργός δεν δελεάζεται από το ενδεχόμενο να κάνει εκλογές το φθινόπωρο και να δώσει ένα στίγμα επανεκκίνησης για τη χώρα. Βεβαίως, άλλο δελεάζομαι, άλλο το κάνω. Και επισήμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, κάθε άλλο. Άλλωστε δεν απειλείται από πουθενά πολιτικά. Ωστόσο η εμπειρία της τελευταίας χρονιάς έδειξε ότι η ζωή είναι γεμάτη απρόβλεπτες ανατροπές. Και δύο χρόνια μέχρι το 2023 είναι πολλά... Από την άλλη πάλι, προφανώς κανείς δεν εγγυάται ότι οι προσδοκίες που προαναφέρθηκαν για το καλοκαίρι θα επαληθευτούν. Και ότι όσα σήμερα φαίνονται ευνοϊκά θα είναι και το φθινόπωρο.

Πάντως, όπως λένε κάποιες... παλιές καραβάνες της πολιτικής, αν σου τύχει ή καταφέρεις να έχεις τόσο μεγάλο και ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας, το αξιοποιείς.