Αυτοκίνητο

Η Uber δεν έχει κρύψει πως στα μελλοντικά της σχέδια είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο ηλεκτροκίνητων ιπτάμενων ταξί. Για αυτό τον λόγο συνεργάζεται με πέντε εταιρείες που αναπτύσσουν ιπτάμενα οχήματα ικανά για μικρές διαδρομές μέσα στην πόλη.

Μια απ’ αυτές τις εταιρείες που παρουσίασε την δουλειά της στο συνέδριο Uber Elevate είναι η Karem Aircraft, εταιρεία του εφευρέτη των predator drone που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός. Το πρωτότυπο που παρουσιάστηκε με την ονομασία «Πεταλούδα» περιλαμβάνει τέσσερις ελαφριούς έλικες που μπορούν να δουλεύουν σε διαφορετικές ταχύτητες χωρίς να σπάνε. Αυτό σε συνδυασμό με το σχήμα του θυμίζουν τεράστιο drone.

Πάντως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ούτε καν το πως θα αποκαλούνται αυτά τα ιπτάμενα οχήματα. Ο επικεφαλής προϊόντος της Uber, Τζεφ Χόλντεν δήλωσε μιλώντας στο συνέδριο Uber Elevate ότι δεν θεωρεί πως θα επικρατήσει ο όρος «ιπτάμενα αμάξια». Ας μην ξεχνάμε πως τα αμάξια κάποτε λεγόντουσαν άμαξες χωρίς άλογα, δήλωσε ο Χόλντεν.

H Uber δεν επενδύει στην Karem. Αντίθετα η startup μοιράζεται δεδομένα κα προτείνει τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος. Το σίγουρο είναι ότι τα νέα ιπτάμενα οχήματα δεν θα μοιάζουν με ελικόπτερα. «Σχεδόν τα πάντα που έχουν να κάνουν με τα ελικόπτερα είναι λάθος. Πρέπει να εφεύρουμε ξανά την ιπτάμενη μεταφορά», δήλωσε ο Έιμπ Κάρεμ, ο ιδρυτής της Karem Aircraft. Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο ως «κάπως πιο εύκολο από την πυρηνική φυσική αλλά όχι κατά πολύ».

Η Karem, όπως και οι υπόλοιποι συνεργάτες της Uber προσπαθούν να κατασκευάσουν ιπτάμενα οχήματα που θα είναι έτοιμα για δοκιμαστική λειτουργία το 2020 και για εμπορική λειτουργία το 2023. Πρόκειται για μια πολύ σφικτή προθεσμία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Karem, Μπεν Τάιγκνερ συνέκρινε την προσπάθεια με τους επιταχυμένους ρυθμούς παραγωγής κατά τον  Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρωτότυπα σχέδια παρουσίασαν και άλλες εταιρείες που συνεργάζονται με την Uber, όπως η Embraer SA και η Aurora Flight Sciences. O διευθύνων σύμβουλος της Aurora, που ανήκει στον όμιλο της Boeing, δήλωσε ότι η εταιρεία του σχεδιάζει αυτόνομες τεχνολογίες για τα ιπτάμενα οχήματα. «Το κόστος είναι μεγάλο αν τα οχήματα έχουν έναν με δύο πιλότους και έναν με δύο επιβάτες στο πίσω μέρος», δήλωσε. Πρόσθεσε πως τα αυτόνομα οχήματα είναι απαραίτητα για να είναι κερδοφόρα και σημείωσε πως η Aurora έχει δεσμευτεί να καταφέρει να ολοκληρώσει το λογισμικό μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Uber.

Δείτε τα σχέδια που παρουσιάστηκα στο συνέδριο της Uber στο Gallery:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.