Αυτοκίνητο

Το Παρίσι θέλει να απαγορεύσει όλα τα αυτοκίνητα με παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης από τους δρόμους του μέχρι το 2030. Την είδηση αυτή έδωσε στο ραδιοσταθμό France info ο Κριστόφ Νατζόφσκι, αρμόδιος μεταφορών στο δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Οι οδικές μεταφορές είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου, οπότε σχεδιάζουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης ή ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030», ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Τα νέα σχέδια, αν εφαρμοστούν, θα αυξήσουν την πίεση στην αυτοκινητοβιομηχανία να υιοθετήσει ακόμα ταχύτερα τη νέα τεχνολογία ηλεκτρικών κινητήρων, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα όλο και περισσότερο αποτελούν μοχλό πίεσης προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει ήδη δηλώσει ότι θα απαγορεύσει από το 2024 τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων, ενώ η κυβέρνηση του νέου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει την πώληση οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2040.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους πρώιμους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη ανθρωπογενή δραστηριότητα, εκτός της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού. Η κυβέρνηση Μακρόν, παράλληλα, καταργεί τα μακροχρόνια φορολογικά κίνητρα για την αγορά ντίζελ αυτοκινήτων από το επόμενο έτος, τα οποία θεσπίστηκαν για να προωθήσουν ένα καύσιμο που παράγει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τη βενζίνη.

Τα σχέδια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί επίσημα από το δήμο του Παρισιού και προφανώς θα τεθούν σε διαβούλευση πριν τις οριστικές αποφάσεις.

Το Παρίσι ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης που ανακοίνωσε πέρυσι τέτοιες απαγορεύσεις και από τότε ακολουθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες από πόλεις όπως το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και η Στουτγάρδη. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή η ανακοίνωση είχε γίνει στη Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων C40 στο Μεξικό, το Δεκέμβριο του 2016, από όπου και ο Γιώργος Καμίνης είχε ανακοινώσει ότι η Αθήνα θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα ντίζελ μέχρι το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.