Αυτοκίνητο

Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Συνεχίζεται η μείωση πωλήσεων

Κώστας Μπιτσικώκος

Με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να μην έχουν καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την έλλειψη ημιαγωγών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η καθοδική πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς δεν μπορεί να ανακοπεί.

Όπως ανακοίνωσε η ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), τον Μάιο του 2022 οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στην ΕΕ ανήλθαν σε 791.546, μειωμένες κατά 11,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ο Μάιος ήταν ο δέκατος συνεχόμενος πτωτικός μήνας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Και οι τέσσερις μεγάλες αγορές εντός της ΕΕ κινήθηκαν καθοδικά: Ιταλία -15,1%, Ισπανία -10,9%, Γερμανία -10,2%, Γαλλία -10,1%. Σε επίπεδο πενταμήνου (Ιανουάριος-Μάιος 2022), η πτώση ανέρχεται σε 13,7%, με την μεγαλύτερη υποχώρηση από τις μεγάλες αγορές να καταγράφεται στην Ιταλία: -24,3%.

Στην Ελλάδα σημειώθηκε μεν αύξηση 10,5% στις ταξινομήσεις τον Μάιο, όμως δεν πρόκειται για σταθερά ανοδική πορεία, καθώς οι εισαγωγείς αδυνατούν να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση για νέα αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναμονή για νέο αυτοκίνητο φθάνει τους 18-24 μήνες!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: