Τεράστια η αύξηση πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Το 2020 ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 6 φορές περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας και plug in hybrid, σε σχέση με το 2019.

Τα ηλεκτρικά και plug in hybrid υβριδικά αυτοκίνητα πραγματοποιούν ένα άνευ προηγουμένου ράλι πωλήσεων, κερδίζοντας συνεχώς μερίδιο σύμφωνα με τις ταξινομήσεις του μηνός Δεκεμβρίου 2020.

Σε ένα μόλις μήνα, η ελληνική αγορά απορρόφησε 683 αυτοκίνητατα οποία μπορούν να κινηθούν αμιγώς ηλεκτρικά, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι είχαν πωληθεί μόλις 49! Αναφορικά με το ποσοστό επί του συνόλου των νέων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν το Δεκέμβριο του 2020, αυτό των ηλεκτροκίνητων μοντέλων ανέρχεται σε 10,6%, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 0,74%. Σε επίπεδο έτους, το μερίδιο των plug in υβριδικών και των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας, έφτασε στο 2,6%, από 0,4% το 2019, μια αύξηση λίγο μεγαλύτερη από 600%!

insider

Η τεράστια αυτή αύξηση έχει ως κύριο αίτιο την επιδότηση των οχημάτων του είδους, λόγω της έναρξης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» τον Αύγουστο του 2020, που προσφέρει ποσό έως 6.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά plug in υβριδικού, ειδικά στους εταιρικούς χρήστες.

Δευτερευόντως, η κρατική αυτή επιδότηση ώθησε του εισαγωγείς να προσφέρουν μια τεράστια – σε σχέση με το παρελθόν- γκάμα ηλεκτρικών μπαταρίας και plug in υβριδικών μοντέλων. Πιο συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο του 2019 στην αγορά διατίθεντο 29 μοντέλα, ενώ το Δεκέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός εκτινάχτηκε στα 69! Εντός  δε του 2021, ακόμα περισσότερα μοντέλα αναμένεται να προστεθούν. 

insider

Το best seller της κατηγορίας ανήκει στη Volvo και να είναι το XC40 Plug in Hybrid. Δεύτερο κατατάσσεται το αμιγώς ηλεκτρικό μπαταρίας Peugeot e-208, ενώ στο βάθρο ανέβηκε και ένα ακόμα plug in hybrid μοντέλο, το BMW X1.

insider

Η τάση της συνεχούς ανόδου στις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων μοντέλων δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιεζόμενες από τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές ρύπων της Ε.Ε., παρουσιάζουν πληθώρα νέων ηλεκτρικών και plug in υβριδικών αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα συνεχίσει και το 2021 στη χώρα μας, ενώ η παράλληλη ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου σταθμών φόρτισης θα καταστήσει τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ακόμα πιο χρηστικά στο ευρύ κοινό.

gazzetta
gazzetta reader insider insider