Αυτοκίνητο
07-12-2020 | 14:45

Πώς ασφαλίζουμε σωστά το αυτοκίνητό μας

Ο δεκάλογος του insider αποκαλύπτει πώς θα ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας με τον ιδανικότερο τρόπο και όλες τις απαιτούμενες καλύψεις, χωρίς να επιβαρυνθείτε με υπερβολικό κόστος.

Ένα από τα μεγαλύτερα πάγια έξοδα χρήσης ενός οχήματος είναι τα ασφάλιστρα. Μάλιστα στη χώρα μας εξακολουθεί και υπάρχει ένας υψηλότατος αριθμός κατόχων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που δεν τα έχει ασφαλίσει, επειδή δεν αντέχει την οικονομική επιβάρυνση.

Αυτό βεβαίως δεν δικαιολογεί την κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς όποιος έχει την ατυχία να εμπλακεί μαζί τους σε κάποιο τροχαίο ατύχημα, κινδυνεύει να μείνει χωρίς αποζημίωση. Ακόμη πάντως και για τους συνεπείς κατόχους οχημάτων, τα ασφάλιστρα αποτελούν βαρύ φορτίο λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Υπάρχει όμως ένας χρυσός δεκάλογος, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, να μειώσουν αισθητά το ύψος των ασφαλίστρων.

1. Καλύψεις

Συχνά – πυκνά έχουμε γεμίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μας με καλύψεις χωρίς ιδιαίτερη ουσία και σημασία. Αρα επανεξετάστε τις με τη βοήθεια ενός έμπιστου ασφαλιστή.

2. Σύγκριση

Κάνετε οπωσδήποτε μία έρευνα αγοράς και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το τοπίο με τις ασφαλιστικές εταιρείες αλλάζει συνεχώς, ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός και υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα ασφάλιστρα με το ίδιο πακέτο καλύψεων.

3. Εκπτώσεις

insider

Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προβλέπουν σημαντικές εκπτώσεις ανάλογα με το επάγγελμα (π.χ. στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, κλπ.) ή για πελάτες συνεργαζόμενων εταιρειών άλλων κλάδων, όπως π.χ. παρόχων κινητής τηλεφωνίας.

4. Αναπροσαρμογή

Η εμπορική αξία του αυτοκινήτου σας μειώνεται κάθε χρόνο, άρα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτήν και τα ασφάλιστρα. Αν σας κλέψουν το όχημα, δεν πρόκειται να αποζημιωθείτε με βάση μία ενδεχόμενη υψηλότερη αξία συμβολαίου, αλλά με βάση τη χαμηλότερη εμπορική αξία. Αυτό σημαίνει, ότι πληρώνατε χωρίς λόγο ακριβότερα ασφάλιστρα.

5. Οδήγηση

Αν είστε προσεκτικός οδηγός και δεν διανύετε πολλά χιλιόμετρα τον χρόνο, μπορείτε να πετύχετε φτηνότερα ασφάλιστρα, εφόσον ενταχθείτε στα προγράμματα online ελέγχου του οχήματος, που προσφέρουν ορισμένες εταιρείες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών.

6. Διάρκεια

Προτιμήστε, αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ετήσιας διάρκειας, επειδή θα έχετε σημαντικό οικονομικό όφελος σε σύγκριση με συμβόλαια συντομότερης διάρκειας.

7. Εξοπλισμός

insider

Αν εξοπλίσετε το όχημά σας με προηγμένα αντικλεπτικά συστήματα, μπορείτε να διεκδικήσετε από την ασφάλειά σας μειωμένα ασφάλιστρα.

8. Απαλλαγές

Στις μεικτές ασφάλειες και στις ασφάλειες πυρός και κλοπής προβλέπονται κλίμακες απαλλαγής. Όσο μεγαλύτερη απαλλαγή επιλέξετε, τόσο φτηνότερα γίνονται τα ασφάλιστρα.

9. Ενημέρωση

Αλλάξατε τόπο κατοικίας; Ενημερώστε άμεσα τον ασφαλιστή σας, επειδή ενδέχεται να διαμορφώνονται φτηνότερα τα ασφάλιστρα στη νέα περιοχή. Επίσης, ορισμένα επασφάλιστρα (π.χ. για οδηγούς κάτω των 21 ετών ή για νέους οδηγούς) δεν καταργούνται αυτόματα, όταν εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους, αλλά πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία, για να τα αφαιρέσει.

10. Σύμβουλος

Να ενημερώνεστε κάθε ένα – δύο χρόνια από κάποιον σύμβουλο της ασφαλιστικής σας εταιρείας σχετικά με το συμβόλαιό σας, γιατί προκύπτουν συνέχεια νέα δεδομένα. Το ίδιο πρέπει να κάνετε, όταν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, π.χ. όταν παντρεύεστε, κλπ.