Τα 5 μυστικά της σωστής διαπραγμάτευσης
Η διαπραγμάτευση πριν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη. Διαβάστε πέντε «χρυσούς» κανόνες, ώστε να πετύχετε την ιδανική τιμή για το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει.

Κάθε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο έχει μια τιμή που ο ιδιοκτήτης του ή ο έμπορος θεωρεί λογική και συνήθως διαμορφώνεται από τη μέση τιμή που δίνουν online πλατφόρμες πώλησης μεταχειρισμένων, για μοντέλα ίδιας χρονολογίας και ίδιων περίπου χιλιομέτρων.

Ωστόσο, από την ανάγκη του πωλητή για χρήματα μέχρι και την πραγματική κατάσταση του αυτοκινήτου, δύο ακριβώς ίδια μοντέλα μπορεί να δικαιολογούν πολύ διαφορετική τελική τιμή.

Τόσο οι έμποροι όσο και οι ιδιώτες πωλητές αυτοκινήτων, έχουν σημαντικό περιθώριο μείωσης της τιμής και εναπόκειται στις διαθέσεις του αγοραστή αν θα την εξαντλήσουν ή όχι.

Εμείς σας παρουσιάζουμε με ποιους τρόπους μπορείτε να πιέσετε την τιμή προς τα κάτω, ώστε να καταλήξετε στην πλέον δίκαιη και συμφέρουσα για εσάς αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

1. Κρατήστε χαμηλούς τόνους

Όσο και αν σας αρέσει ένα αυτοκίνητο μην δείχνετε, λόγω και έργω, τον ενθουσιασμό σας. Επίσης, μην γνωστοποιείτε τις προθέσεις σας. Είτε θετικοί είτε αρνητικοί για την αγορά του, μην το αναφέρετε ώστε να έχετε τη δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας.

2. Εστιάστε στα αρνητικά

insider

Ο πωλητής θα προσπαθήσει να προβάλλει κάθε θετικό στοιχείο ακόμα και ενός αυτοκινήτου – ρημάδι. Εσείς από την πλευρά σας, βρείτε στοιχεία φθοράς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο μείωσης του κόστους. Παραδείγματα είναι τα φθαρμένα ελαστικά, γρατσουνιές, συντήρηση κινητήρα, λήξη περιόδου ισχύος του τεχνικού ελέγχου κ.λ.π.

3. Ζητήστε παροχές σε είδος

Εφ' όσον έχετε φτάσει στο όριο τον πωλητή - ειδικά αν πρόκειται για έμπορο- και η τιμή δεν πάει πιο κάτω, ζητήστε αν μπορεί να σας παρέχει δωρεάν συντήρηση, εγγύηση καλής λειτουργίας, στοιχεία εξοπλισμού κ.α.

4. Μη δεσμεύεστε

Κάθε καλός πωλητής θα προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να διακρίνει τις προθέσεις σας, ώστε είτε να σας πιέσει να αγοράσετε, είτε να μην ασχοληθεί πολύ μαζί σας και χάνει το χρόνο του. Εσείς κάντε συνεχείς ερωτήσεις και κρατήστε σημειώσεις για κάθε παροχή που επιτυγχάνετε. Μην παίρνετε θέση και, αν στο τέλος έχετε επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα, επανέρχεστε.

5. Αγοράστε με μετρητά

insider

Το «ζεστό» χρήμα είναι πάντα ένας καλός τρόπος πίεσης της τιμής. Δίνει κίνητρο στον πωλητή, ειδικά αν έχετε καταλήξει να αγοράσετε, ώστε να προσφέρει κάτι καλύτερο για να πουλήσει “εδώ και τώρα”. Μην το χρησιμοποιήσετε εξ' αρχής όμως, παρά μόνο αν έχετε καταλήξει ότι θα προβείτε στην αγορά. Θα σας δώσει το ισχυρότερο ίσως διαπραγματευτικό χαρτί.

 

 

gazzetta
gazzetta reader insider insider