Toyota Yaris Hybrid Εlectric: Το απόγειο της αποτελεσματικότητας
Η υβριδική τεχνολογία τέταρτης γενιάς του νέου Toyota Yaris Hybrid εντυπωσιάζει με την οικονομία και τις επιδόσεις της.

Το απόλυτο best seller της ελληνικής αγοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας συνεχίζει να εντυπωσιάζει, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης που το έχει καταστήσει ασυναγώνιστο.

Ταυτόχρονα, στη νέα του γενιά, το Toyota Yaris Hybrid Electric είναι πιο δυναμικό από ποτέ, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων και οδικής συμπεριφορά, όσο και σχεδιαστικά, αποτελώντας ένα από τα πλέον εξελιγμένα αλλά και εντυπωσιακά μοντέλα στην κατηγορία B.

insider

Αθλητική σιλουέτα

Η ένταση της εικόνας του νέου Toyota Yaris Hybrid Electric έρχεται σε απόλυτη αρμονία με κάθε πτυχή της συνολικής του απόδοσης. Δυναμισμός, κομψότητα, εντυπωσιακές λεπτομέρειες και αναλογίες όγκων σε απόλυτη ισορροπία, συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που δεν περνά ποτέ απαρατήρητο.

insider

Το μοντέλο βασίζεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο με την ονομασία GA-B που έχει κατασκευαστεί με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες της 4ης γενιάς πλήρως υβριδικής τεχνολογίας Toyota, τη μέγιστη στιβαρότητα και την απόλυτη ασφάλεια. Παρότι το συνολικό μήκος έχει μειωθεί κατά μισό εκατοστό σε σχέση με το παλαιότερο Yaris και πλέον είναι 3,94 μέτρα, το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά πέντε πόντους στα 2,56 μέτρα με άμεσο πλεονέκτημα τους αυξημένους χώρους και την αναβαθμισμένη οδική συμπεριφορά.

insider

Ο δυναμισμός του μοντέλου ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλότερο αμάξωμα, που έχει επίσης επιφέρει τη μείωση κατά 1,2 εκ. του κέντρου βάρους, ενώ οι αναρτήσεις έχουν βελτιώσει τη γεωμετρία τους και διαθέτουν πολύ πιο στιβαρή δομή, με 80% βελτίωση της ακαμψίας στον πίσω άξονα. Ταυτόχρονα τα επίπεδα θορύβου είναι εντυπωσιακά χαμηλά καθώς αναφερόμαστε στο πιο αθόρυβο αυτοκίνητο της comcapt κατηγορίας.

Ψηφιακό και online εσωτερικό 

Το νέο Toyota Yaris Hybrid Electric ξεχωρίζει για τα ψηφιακά όργανα, που είναι διαχωρισμένα σε δύο κυκλικά τμήματα και ένα ορθογώνιο κεντρικό, ενώ η μεγάλη οθόνη αφής 8'' ιντσών για το σύστημα πολυμέσων είναι τοποθετημένη ψηλά στο κέντρο του ταμπλό.

Μια ακόμα μικρή ψηφιακή οθόνη βρίσκεται χαμηλά κάτω από τους κεντρικούς αεραγωγούς, για την προβολή των ενδείξεων του αυτόματου κλιματισμού. Προαιρετικά, το Toyota Yaris Hybrid Electric μπορεί να εξοπλιστεί με το πολύ πρακτικό σύστημα head up display, ενώ ο εξοπλισμός άνεσης, ψυχαγωγίας και ασφάλειας περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να ζητήσει κανείς και η συνδεσιμότητα είναι κορυφαίων προδιαγραφών.

insider

Με τη γενική ονομασία Toyota Safety Sense, το νέο Yaris Hybrid Electric αναδεικνύεται σε ασφαλέστερο compact αυτοκίνητο στον κόσμο, καθώς περιλαμβάνει standard από την πρώτη έκδοση μια πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης και ενεργητικής ασφάλειας, τα οποία συναντάμε συνήθως σε μεγαλύτερες κατηγορίες αυτοκινήτων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι συνολικά 8 αερόσακοι συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών airbags και το Adaptive Cruise Control, το οποίο ρυθμίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου -με βάση τη μέγιστη που θέτει ο οδηγός- ανάλογα με την κίνησης των προπορευόμενων οχημάτων, διατηρώντας ταυτόχρονα τις αποστάσεις ασφαλείας και τη λωρίδα κυκλοφορίας. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο, εξασφαλίζει μοναδική ευκολία στις αστικές μετακινήσεις και πρωτόγνωρη ασφάλεια στον αυτοκινητόδρομο, χάρη και στο πιο άκαμπτο αμάξωμα στην κατηγορία.

insider

Εκτός των μεγάλων χώρων και του πλούσιου εξοπλισμού, οι επιβάτες στο νέο Toyota Yaris Hybrid απολαμβάνουν και το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας. Οι δοκιμές του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP απέδωσαν την κορυφαία διάκριση των πέντε αστέρων στο μοντέλο, με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας σε όλους του τομείς αξιολόγησης.

4η γενιά πλήρως υβριδικής τεχνολογίας Toyota

Στο νέο Toyota Yaris Hybrid Electric τα πάντα σχεδιάστηκαν από την αρχή για να είναι συμπαγή, ελαφρά και αποδοτικά. Ο νέος κινητήρας 1.5L Hybrid Dynamic Force έχει την υψηλότερη θερμική απόδοση ανάμεσα στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, που φτάνει το 40%. Η μετάδοση γίνεται μέσω ενός e-CVT αυτόματου κιβωτίου – ηλεκτρονικά ελεγχόμενο με συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση – ενώ το υβριδικό σύστημα έχει πλέον δύο ηλεκτροκινητήρες/γεννήτριες.

insider

Ο μεγαλύτερος, με ισχύ 94 ίππων και ροπή 141 Nm δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς, ενώ ο δευτερεύων είναι υπεύθυνος για την εκκίνηση του μοτέρ εσωτερικής καύσης και την τροφοδοσία της μπαταρίας με ρεύμα. Νέες, πολύ πιο ελαφρές και αποδοτικές μπαταρίες ιόντων λιθίου αποθηκεύουν περισσότερο ρεύμα. Ως αποτέλεσμα, η συνολική ενεργειακή απόδοση έχει αυξηθεί κατά 20% και η μέγιστη ταχύτητα σε ηλεκτρική λειτουργία φτάνει πλέον στα 130 χλμ./ώρα.

insider

Ταυτόχρονα, περίπου το 80% των διαδρομών σε συνθήκες πόλης πραγματοποιείται μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα πράγμα που αναδεικνύει το ιαπωνικό best seller σε οικονομικότερο compact μοντέλο στον κόσμο, καθώς απαιτεί λιγότερο από 1 ευρώ στις καθημερινές διαδρομές. Έτσι ο οδηγός απολαμβάνει τα οφέλη ενός ηλεκτρικού μοντέλου με μπαταρία, αλλά με χαμηλότερη τιμή αγοράς και χωρίς το άγχος επαναφόρτισης της μπαταρίας.

Η μέγιστη ισχύς που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός από τη λειτουργία του ηλεκτρικού και του θερμικού κινητήρα είναι 116 ίπποι. Έτσι η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 9,7 δεύτερα, ενώ ο χρόνος επιτάχυνσης από 80 στα 120 χλμ./ώρα είναι μόλις 8,1 δλ.

insider

Παρά τις δυναμικές επιδόσεις, οι εκπομπές CO 2 είναι μόλις 64 γρ./χλμ. στο μικτό κύκλο (NEDC), ενώ η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι 2,8 λίτρα/100 χλμ. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία διαφορετικά προγράμματα οδήγησης (Sport, Normal και Eco), για να επιλέξει αυτό που ανταποκρίνεται στις διαθέσεις του ή στην διαδρομή.

Κορυφαία και εγγυημένη τεχνολογία

Πριν 23 χρόνια η Toyota ήταν η πρώτη εταιρεία που επέτρεψε στους οδηγούς όλου του κόσμου να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα τις υβριδικής τεχνολογίας. Από τότε έχουν διατεθεί περισσότερα από 15.000.000 υβριδικά Toyota, με το 90% να κυκλοφορεί ακόμα στους δρόμους την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

insider

Με απόλυτη εμπιστοσύνη στην τεχνολογική αρτιότητα του νέου Yaris Hybrid, η Toyota προσφέρει έως και 11 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας για την μπαταρία, μαζί με 6 έτη εγγύηση καλής λειτουργίας για όλα τα μηχανικά του μέρη. Και με τις τιμές του να ξεκινούν από 13.770 ή από 17.340 ευρώ (Ηybrid), το νέο Yaris Hybrid Εlectric αποτελεί την πιο προσιτή και αποδοτική υβριδική επιλογή.

gazzetta
gazzetta reader insider insider